biszkopt jasny (Tort urodzinowy Inki)
biszkopt makowy
4 łyżki maki pszennej
150g maku
4 jaja
8 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
poncz:
woda z cytryna i alkoholem
konfitura jagodowa lub wiśniowa
750ml smietanki kremówki 30%
galaretka pomarańczowa
owoce cytrusowe (niekoniecznie)
Piekę dwa biszkopty jasny i makowy. Makowy: białka i żółtka osobno ubijam zpołową cukru i potem razem łączę. Mąkę mieszam z proszkiem i dodaję powoli do masy jajecznej, a nastepnie mak (suchy, nie mielony), piekę. Biszkopty przekrawam na dwa placki ponczuję.
Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklanki goracej wody i pozostawiam do wystygnięcia. Dodaje 1 szklankę smietanki kremówki i pozostawiam do momentu aż zacznie tężeć. Ubijam reszte kremówki i delikatnie łącze z tężejącą masą.
Na jasny biszkopt nakładam część śmietany, krązek makowy, konfitura, krążek makowy, śmietana i jasny krążek. Boki i wierzch smaruje śmietaną i ozdabiam owocami cytrusowymi, np cząstkami mandarynek
biszkopt makowy
4 łyżki maki pszennej
150g maku
4 jaja
8 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
poncz:
woda z cytryna i alkoholem
konfitura jagodowa lub wiśniowa
750ml smietanki kremówki 30%
galaretka pomarańczowa
owoce cytrusowe (niekoniecznie)
Piekę dwa biszkopty jasny i makowy. Makowy: białka i żółtka osobno ubijam zpołową cukru i potem razem łączę. Mąkę mieszam z proszkiem i dodaję powoli do masy jajecznej, a nastepnie mak (suchy, nie mielony), piekę. Biszkopty przekrawam na dwa placki ponczuję.
Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklanki goracej wody i pozostawiam do wystygnięcia. Dodaje 1 szklankę smietanki kremówki i pozostawiam do momentu aż zacznie tężeć. Ubijam reszte kremówki i delikatnie łącze z tężejącą masą.
Na jasny biszkopt nakładam część śmietany, krązek makowy, konfitura, krążek makowy, śmietana i jasny krążek. Boki i wierzch smaruje śmietaną i ozdabiam owocami cytrusowymi, np cząstkami mandarynek