Biszkopt:
4 jaja
8 łyżek cukru
6 łyżek maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Masa serowa:
500g twarogu trzykrotnie mielonego
300g serka homogenizowanego
500ml śmietanki kremówki 30%
puszka moreli
40g żelatyny
2/3 szklanki wody
2/3 szklanki cukru
100ml adwokata lub innego podobnego alkoholu
cukier waniliowy
2 łyżki soku z czarnej porzeczki
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać 4 łyżki cukru i dalej ubijac, aż piana bedzie sztywna i lśniąca. Żółtka ukręcić z 4 łyżkami cukru, następnie delikatnie połączyć obie masy. Dodać mąkę pszenna i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na 2 równe części i do jednej dodać kakao a do drugiej mąkę ziemniaczaną. Do tortownicy wylewać po jednej łyżce ciasta ciemnego i jasnego, w taki sposób, że na środek tortownicy kładziemy jedną łyżkę np ciemnego i na nie kładziemy jedną łyżkę jasnego i tak na zmianę. Ciasto skupi się na środku tortownicy, ruchami okrężnymi trzeba je delikatnie rozlać po całej powierzchni tortownicy. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180- 200 stopni.
Na wystudzony biszkopt poukładać połowki moreli odsączone z zalewy. Zalewę zachować.
Masa serowa: serek homogenizowany wymieszać ze zmielonym twarogiem oraz adwokatem. Wodę zagotować z zalewą z moreli i cukrem, rozpuścić w tym syropie żelatynę. Przestudzić ją i dodać do serków, dokładnie połączyć. Kremówkę mocno schłodzić i ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Gdy serki zaczną nieznacznie tężeć, połączyć je z ubitą kremówką. 3/4 masy wylac na biszkopt. Wstawić do lodówki na całą noc, aby masastężała. Pozostałą masę róniez włożyć do lodówki.
Rano wyciągnąć pozostałą masę lekko ją ubić mikserem, dodać 2 łyżki soku z czarnej porzeczki i połączyć dokładnie. Porzeczkowo- serkową masą udekorować wierzch tortu.
Przepis dostosowany jest do tortownicy o średnicy 30 cm. Można również wylać całą masę serkową na biszkopt, naomiast udekorować tuż przed podaniem wierzch tortu rozetkami z ubitej Śnieżki.
Do tego ciasta można używać owoców sezonowych, np. truskawek. Dodajemy wtedy około 1/2- 2/3 szklanki wody więcej do żelatyny
EDIT Zmieniłam nazwę
4 jaja
8 łyżek cukru
6 łyżek maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Masa serowa:
500g twarogu trzykrotnie mielonego
300g serka homogenizowanego
500ml śmietanki kremówki 30%
puszka moreli
40g żelatyny
2/3 szklanki wody
2/3 szklanki cukru
100ml adwokata lub innego podobnego alkoholu
cukier waniliowy
2 łyżki soku z czarnej porzeczki
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać 4 łyżki cukru i dalej ubijac, aż piana bedzie sztywna i lśniąca. Żółtka ukręcić z 4 łyżkami cukru, następnie delikatnie połączyć obie masy. Dodać mąkę pszenna i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na 2 równe części i do jednej dodać kakao a do drugiej mąkę ziemniaczaną. Do tortownicy wylewać po jednej łyżce ciasta ciemnego i jasnego, w taki sposób, że na środek tortownicy kładziemy jedną łyżkę np ciemnego i na nie kładziemy jedną łyżkę jasnego i tak na zmianę. Ciasto skupi się na środku tortownicy, ruchami okrężnymi trzeba je delikatnie rozlać po całej powierzchni tortownicy. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180- 200 stopni.
Na wystudzony biszkopt poukładać połowki moreli odsączone z zalewy. Zalewę zachować.
Masa serowa: serek homogenizowany wymieszać ze zmielonym twarogiem oraz adwokatem. Wodę zagotować z zalewą z moreli i cukrem, rozpuścić w tym syropie żelatynę. Przestudzić ją i dodać do serków, dokładnie połączyć. Kremówkę mocno schłodzić i ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Gdy serki zaczną nieznacznie tężeć, połączyć je z ubitą kremówką. 3/4 masy wylac na biszkopt. Wstawić do lodówki na całą noc, aby masastężała. Pozostałą masę róniez włożyć do lodówki.
Rano wyciągnąć pozostałą masę lekko ją ubić mikserem, dodać 2 łyżki soku z czarnej porzeczki i połączyć dokładnie. Porzeczkowo- serkową masą udekorować wierzch tortu.
Przepis dostosowany jest do tortownicy o średnicy 30 cm. Można również wylać całą masę serkową na biszkopt, naomiast udekorować tuż przed podaniem wierzch tortu rozetkami z ubitej Śnieżki.
Do tego ciasta można używać owoców sezonowych, np. truskawek. Dodajemy wtedy około 1/2- 2/3 szklanki wody więcej do żelatyny


EDIT Zmieniłam nazwę