Torcik serowy

AguśN

Member
Kwi 8, 2009
1
0
0
Kochane, jestem tu nowa ale musze przyznac ze en serniczek juz robilam 3 razy i jest najlepszy jaki jadlam... Joanno pelen szacuneczek!
Czytalam cale forum ale mam takie pytanie. Otoz, jak ustawiacie piekarnik, tzn czy na grzanie-dół, a moze lepiej na góra-dół???
Proszę o porade.. pozdrawiam wszystkie

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Tak mnie naszlo na polaczenie truskawek i sera. Czy moznaby wcisnac truskawki do tego sernika? Czy sadzicie, iz by tego nie przetrwal? A moze znacie jakies inspiracje serowo-truskawkowe? Przyznam jednak, ze ten sernik bylby idealna odpowidzia na moje smaki byle tylko z truskawkami ;)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Adrio, moim zdaniem truskawki bardzo tracą na wyglądzie podczas pieczenia, więc w ciastach lubię je tylko pod kruszonką.
Do pieczonego sernika nie odważyłabym się ich dodać w obawie przed zepsuciem efektu wizualnego.
Świetnie się za to sprawdzają na surowo, na przykład w serniku bez pieczenia. Wczoraj robiłam taki w wersji mini, inspirując się tymi zdięciami:
http://www.cuisine-campagne.com/index.php?...tte-aux-fraises
Składniki dawałam na oko, ale można się wzorować na serniku jagodowym:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...amp;hl=jagodowy

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
Joanno - dziękuję za przepis. Zrobiłam w zeszłym tygodniu i na weekend juz mam "zamówienie" - przepyszny! Trochę za płynny mi chyba wyszedł (wyłącznie do przechowywania w lodówce, poza nią zaczynał się lać), ale bardzo smaczny!!!

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Mam pytanko możne wyda się dziwne ale... ile jeszcze trzymać sernik w piekarniku po upieczeniu? czy możne od razu go wyjmujecie? za 10 minut kończy się czas pieczenia i zastanawiam się czy go wyjmować czy nie?

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
serniczek przepisowo odrobinkę podrósł 1-1,5 centymetra i możne opadł z centymetr na razie, już godzinkę odpoczywa w piekarniku, przez mój piekarnik góra się odrobinę spiekła, ogólnie wygląda okazale. Dalej nie mogę się nadziwić, ze po tym wyjmowaniu z piekarnika obkładaniu on dalej trzyma formę. Rósł od początku trochę nie równo ale sadze ze to wina piekarnika, który przypieka mi bardziej z jednej strony. Nie mogę się doczekać kosztowania po nocnym leżakowaniu w lodówce'

Tak sie zastanawiam czy tradycyjne serniki tez mozna piec te metoda ? tzn 250st wyjecie z piekarnika i 160st h ?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Nalle @ 9 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=863184Trochę za płynny mi chyba wyszedł (wyłącznie do przechowywania w lodówce, poza nią zaczynał się lać)
Hmmm... Nie wyobrażam sobie, jakim sposobem pieczony sernik może wyjść lejący?
gruebel_2.gif

betsetse @ 9 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=863233ile jeszcze trzymać sernik w piekarniku po upieczeniu?
Po określonym przepisem czasie trzeba sernik wyjąć z piekarnika i postawić na ażurową podstawkę.
Po kilkunastu minutach zdjąć obręcz tortownicy i całkowicie wystudzić przed wstawieniem na noc do lodówki.

betsetse @ 9 Jun 2009 napisał:

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
Joanna @ 11 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=863716Hmmm... Nie wyobrażam sobie, jakim sposobem pieczony sernik może wyjść lejący?
gruebel_2.gif
rofl.gif

oj, przepraszam- miała byc opinia w Torciku serowym bez pieczenia (z Izbuszki)
Nazwa podobna, autor sie zgadza no i pomyłka oczywiscie - juz się poprawiam
icon_mrgreen.gif

Tego gazetowego nie odważyłabym się zrobić - mimo wszystko w gazecie są różne świństwa i jakoś nie mam przekonania, ze na 100% nie przechodza do ciasta.

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
no tak,bo jakby w tej gazecie byla Doda bez majtek
gruebel_2.gif
Bleeeh
icon_wink.gif

A na powaznie,to owijasz blache papierem od zewnatrz przeciez.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Nalle @ 13 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=864391
rofl.gif

Tego gazetowego nie odważyłabym się zrobić - mimo wszystko w gazecie są różne świństwa i jakoś nie mam przekonania, ze na 100% nie przechodza do ciasta.
Gazety można zastąpić ręcznikiem papierowym albo upiec sernik w kąpieli wodnej, chociaż nie zauważyłam żeby sernik pieczony w gazetach był mniej smaczny albo wyczuwałoby się w nim farbę drukarską.
icon_wink.gif

Vidarka @ 13 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=864398no tak,bo jakby w tej gazecie byla Doda bez majtek
gruebel_2.gif
Bleeeh
icon_wink.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
Popłakałam się ze śmiechu!
icon_mrgreen.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Doda jaka jest, każdy widzi, ale od bełkotu niektórych polityków to dopiero mogłoby się zrobić niedobrze....
icon_mrgreen.gif

Na szczęście nie ma takiej możliwości. Szkodliwa treść gazet nie przenika do sernika.
icon_wink.gif

Mnie w każdym bądź razie jeszcze nie zaszkodziła.
A co do farb drukarskich, wszystkie muszę być zgodnie z atestami nietoksyczne. I najważniejsze - nie rozpuszczają się w wodzie!

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No tak, nie tylko przeczytałam po raz n-ty ten cały długasny watek ale go sobie skopiowałam prawie w całości.
I wiecie co? Już się go nie boję. Następny sernik będzie gazetowy. Nastąpił cud i wiem o co kaman w tym sernika a tyle czasu chodziłam dokoła niego jak pies dokoła jeża.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Podziwiam determinację! Mam nadzieję, że ta metoda będzie dla Ciebie tak samo satysfakcjonująca, jak dla mnie.
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Joanna @ 5 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=889354Podziwiam determinację! Mam nadzieję, że ta metoda będzie dla Ciebie tak samo satysfakcjonująca, jak dla mnie.
icon_smile.gif
Determinacja to dopiero będzie. Za kilka dni będą urodziny mojego męża a jest to dzien ktory napewno nie może się obejść bez sernika, chyba że chcę rozwodu. A że nie chcę, to zamierzam bohatersko stawić czoła gazetowemu.
Gorące modły w tej intencji mile widziane.

pkmk3

Member
Lut 27, 2009
5
0
0
dziewczyny a ja mam pytanie bo nigdy nie robilam metodą gazetową sernika i chcialabym go zrobić ale muszę zrobić dużą blachę taką prostokątną bo to na imprezę i musi być dużo i łatwo do krojenia i myślicie, że taką blachę prostokątną da się też tak obłożyć gazetą?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy