Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik Trianon
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 444971" data-attributes="member: 151"><p>Przepis-przetłumaczony przez Elę-tu-i-tam i dostosowany do polskich warunków przeze mnie, pochodzi ze strony: <a href="http://www.marmiton.org/pratique/ateliers_marmiton_recette_trianon_ou_royal_chocolat.cfm" target="_blank">http://www.marmiton.org/pratique/ateliers_...al_chocolat.cfm</a> tam też są zdjęcia.</p><p></p><p></p><p><strong>Składniki na spód:</strong></p><p></p><p>2 jajka</p><p>60 gram cukru </p><p>40 gram utartych na proszek orzeszkow laskowych (albo ewentualnie migdałów)</p><p>2 łyżki płaskie mąki</p><p>30 gram stopionego masla</p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p><strong>Masa chrupkowa:</strong></p><p></p><p>200 gram nutelli</p><p>100 g rurek waflowych</p><p>40 gram <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5344" target="_blank"><span style="color: #ff0000">praline</span></a> </p><p></p><p><strong>Mus czekoladowy aksamitny:</strong></p><p></p><p>500 gram smietany slodkiej 30-36% bardzo mocno schłodzonej</p><p>300 gram dobrej czarnej czekolady (52% kakao) </p><p>1 chlusniecie alkoholu mietowego (ricql&egrave;s, albo get27, moze byc lyzka do zupy </p><p>soku mietowego)- może być również inny alkohol albo można go pominąć jeśli ktoś nie może użyć</p><p></p><p>kakao gorzkie do posypania</p><p></p><p><strong>Pierwszy etap, przygotowac spód:</strong></p><p></p><p>Do miski wbic jaja i ubijac dlugo z cukrem, ma zbielec. Dodajemy make, proszek, </p><p>orzeszki utarte, i maslo stopione, mieszamy recznie-delikatnie!</p><p></p><p>Kladziemy foremke (bez dna) na plytke wyscielona papierem do pieczenia(albo używamy po prostu tortownicy o średnicy ok.26 cm), wlewamy </p><p>ciasto do srodka, nie grubiej niz 1/2 centymetra, pieczemy 10 do 15 minut w </p><p>piekarniku podgrzanym na 180 stopni.</p><p>Kiedy spód jest upieczony (przy dotyku ma byc ledwo upieczony, i blady), </p><p>przelozyc z papierem do pieczenia na wilgotna sciereczke( spodem do góry), potem </p><p>odczepic papier. Polozyc kolko foremki(tortownicy) na polmisku w ktorym ono bedzie sie </p><p>prezentowalo dla biesiadnikow, wlozyc w srodek odczepiony od papieru spód. </p><p>To ma byc operacja blyskawica: pospieszyc sie z odczepianiem papieru od </p><p>biszkoptu i wkladaniem na polmisek, bo ciasto schnie szybko, i zacznie sie </p><p>lamac.Zostawic 10 minut by ostyglo, tyle czasu co potrzeba na nastepny etap.</p><p></p><p><strong>Drugi etap:</strong></p><p></p><p>Podgrzać nutellę żeby była dość płynna, rurki pokruszyć(można włozyć do woreczka z mocnej folii i przejechać wałkiem) wymieszać z nutellą, dodać praline i od razu rozłozyć na spodzie. Wszystko włożyć do zamrażalnika na 30 minut- ma stwardnieć.</p><p></p><p><strong>Trzeci etap: mus czekoladowy</strong></p><p></p><p>Zaczynamy ten etap, gdy masa jest twarda (znaczy to co bylo w zamrazalniku)</p><p>Stopic czekolade ze śmietaną (smietana nie wiecej niz 1/5 wagi </p><p>czekolady, czyli ok. 60 g)). Pozostala smietane ubic na sztywno.</p><p>Delikatnie dodac jedna lyzke ubitej śmietany do stopionej czekolady, dodac alkohol. </p><p>Mieszac delikatnie, dokladac ubitą śmietanę. Wlozyc do foremki na spód z masą, </p><p>na ok 2 cm grubosci. Wygładzamy powierzchnię i potem robimy rowki widelcem. Wstawiamy wszystko do lodówki na 3-4 godziny, potem wyjmujemy i sypiemy na wierzch kakao używając sitka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 444971, member: 151"] Przepis-przetłumaczony przez Elę-tu-i-tam i dostosowany do polskich warunków przeze mnie, pochodzi ze strony: [URL="http://www.marmiton.org/pratique/ateliers_marmiton_recette_trianon_ou_royal_chocolat.cfm"]http://www.marmiton.org/pratique/ateliers_...al_chocolat.cfm[/URL] tam też są zdjęcia. [B]Składniki na spód:[/B] 2 jajka 60 gram cukru 40 gram utartych na proszek orzeszkow laskowych (albo ewentualnie migdałów) 2 łyżki płaskie mąki 30 gram stopionego masla 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia [B]Masa chrupkowa:[/B] 200 gram nutelli 100 g rurek waflowych 40 gram [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5344"][COLOR=#ff0000]praline[/COLOR][/URL][COLOR=#ff0000] [/COLOR] [B]Mus czekoladowy aksamitny:[/B] 500 gram smietany slodkiej 30-36% bardzo mocno schłodzonej 300 gram dobrej czarnej czekolady (52% kakao) 1 chlusniecie alkoholu mietowego (ricqlès, albo get27, moze byc lyzka do zupy soku mietowego)- może być również inny alkohol albo można go pominąć jeśli ktoś nie może użyć kakao gorzkie do posypania [B]Pierwszy etap, przygotowac spód:[/B] Do miski wbic jaja i ubijac dlugo z cukrem, ma zbielec. Dodajemy make, proszek, orzeszki utarte, i maslo stopione, mieszamy recznie-delikatnie! Kladziemy foremke (bez dna) na plytke wyscielona papierem do pieczenia(albo używamy po prostu tortownicy o średnicy ok.26 cm), wlewamy ciasto do srodka, nie grubiej niz 1/2 centymetra, pieczemy 10 do 15 minut w piekarniku podgrzanym na 180 stopni. Kiedy spód jest upieczony (przy dotyku ma byc ledwo upieczony, i blady), przelozyc z papierem do pieczenia na wilgotna sciereczke( spodem do góry), potem odczepic papier. Polozyc kolko foremki(tortownicy) na polmisku w ktorym ono bedzie sie prezentowalo dla biesiadnikow, wlozyc w srodek odczepiony od papieru spód. To ma byc operacja blyskawica: pospieszyc sie z odczepianiem papieru od biszkoptu i wkladaniem na polmisek, bo ciasto schnie szybko, i zacznie sie lamac.Zostawic 10 minut by ostyglo, tyle czasu co potrzeba na nastepny etap. [B]Drugi etap:[/B] Podgrzać nutellę żeby była dość płynna, rurki pokruszyć(można włozyć do woreczka z mocnej folii i przejechać wałkiem) wymieszać z nutellą, dodać praline i od razu rozłozyć na spodzie. Wszystko włożyć do zamrażalnika na 30 minut- ma stwardnieć. [B]Trzeci etap: mus czekoladowy[/B] Zaczynamy ten etap, gdy masa jest twarda (znaczy to co bylo w zamrazalniku) Stopic czekolade ze śmietaną (smietana nie wiecej niz 1/5 wagi czekolady, czyli ok. 60 g)). Pozostala smietane ubic na sztywno. Delikatnie dodac jedna lyzke ubitej śmietany do stopionej czekolady, dodac alkohol. Mieszac delikatnie, dokladac ubitą śmietanę. Wlozyc do foremki na spód z masą, na ok 2 cm grubosci. Wygładzamy powierzchnię i potem robimy rowki widelcem. Wstawiamy wszystko do lodówki na 3-4 godziny, potem wyjmujemy i sypiemy na wierzch kakao używając sitka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik Trianon
Top
Bottom