Torcik Trianon

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Przepis-przetłumaczony przez Elę-tu-i-tam i dostosowany do polskich warunków przeze mnie, pochodzi ze strony: http://www.marmiton.org/pratique/ateliers_...al_chocolat.cfm tam też są zdjęcia.


Składniki na spód:

2 jajka
60 gram cukru
40 gram utartych na proszek orzeszkow laskowych (albo ewentualnie migdałów)
2 łyżki płaskie mąki
30 gram stopionego masla
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa chrupkowa:

200 gram nutelli
100 g rurek waflowych
40 gram praline

Mus czekoladowy aksamitny:

500 gram smietany slodkiej 30-36% bardzo mocno schłodzonej
300 gram dobrej czarnej czekolady (52% kakao)
1 chlusniecie alkoholu mietowego (ricqlès, albo get27, moze byc lyzka do zupy
soku mietowego)- może być również inny alkohol albo można go pominąć jeśli ktoś nie może użyć

kakao gorzkie do posypania

Pierwszy etap, przygotowac spód:

Do miski wbic jaja i ubijac dlugo z cukrem, ma zbielec. Dodajemy make, proszek,
orzeszki utarte, i maslo stopione, mieszamy recznie-delikatnie!

Kladziemy foremke (bez dna) na plytke wyscielona papierem do pieczenia(albo używamy po prostu tortownicy o średnicy ok.26 cm), wlewamy
ciasto do srodka, nie grubiej niz 1/2 centymetra, pieczemy 10 do 15 minut w
piekarniku podgrzanym na 180 stopni.
Kiedy spód jest upieczony (przy dotyku ma byc ledwo upieczony, i blady),
przelozyc z papierem do pieczenia na wilgotna sciereczke( spodem do góry), potem
odczepic papier. Polozyc kolko foremki(tortownicy) na polmisku w ktorym ono bedzie sie
prezentowalo dla biesiadnikow, wlozyc w srodek odczepiony od papieru spód.
To ma byc operacja blyskawica: pospieszyc sie z odczepianiem papieru od
biszkoptu i wkladaniem na polmisek, bo ciasto schnie szybko, i zacznie sie
lamac.Zostawic 10 minut by ostyglo, tyle czasu co potrzeba na nastepny etap.

Drugi etap:

Podgrzać nutellę żeby była dość płynna, rurki pokruszyć(można włozyć do woreczka z mocnej folii i przejechać wałkiem) wymieszać z nutellą, dodać praline i od razu rozłozyć na spodzie. Wszystko włożyć do zamrażalnika na 30 minut- ma stwardnieć.

Trzeci etap: mus czekoladowy

Zaczynamy ten etap, gdy masa jest twarda (znaczy to co bylo w zamrazalniku)
Stopic czekolade ze śmietaną (smietana nie wiecej niz 1/5 wagi
czekolady, czyli ok. 60 g)). Pozostala smietane ubic na sztywno.
Delikatnie dodac jedna lyzke ubitej śmietany do stopionej czekolady, dodac alkohol.
Mieszac delikatnie, dokladac ubitą śmietanę. Wlozyc do foremki na spód z masą,
na ok 2 cm grubosci. Wygładzamy powierzchnię i potem robimy rowki widelcem. Wstawiamy wszystko do lodówki na 3-4 godziny, potem wyjmujemy i sypiemy na wierzch kakao używając sitka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wygląda swietnie
lecker.gif
, brzmi smakowicie, ale nie ukrywam, troche zabawy z nim jest
gruebel_2.gif

Jakkolwiek na pewno zrobie na jakąś wyjątkowa okazje (w marcu urodziny faceta
icon_wink.gif
), bo oceniając po składnikach to musi nieźle smakować
daumen.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
IMHO ten opis tylko tak wygląda, bo robi się to dość szybko i w sumie nie jest to trudne ciasto
icon_smile.gif
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
a ajk w smaku? warto spróbować? chcialabym zrobić na swoje 19 urodziny i powalic gosci na kolana uda mi sie?
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
To cieszę się bardzo, mam nadzieję że to będzie właśnie to
icon_mrgreen.gif
Muszę w końcu upiec to ciasto dla siebie
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
mayus007 @ 9 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=619498może i przeoczyłam, może nie ma;) jakie to mają być orzeszki? bo brzmi smakowicie
moni77 @ 1 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=632532właśnie Dziuniu zbieram sie na ten torcik ale orzeszki mnie wystopowaly....ziemne?włoskie?laskowe?HELP
Nie pamiętam jakie były w oryginale bo link już niestety nie działa, ale IMHO laskowe pasują idealnie
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Moni, niestety nie wiem, tamto zdjęcie zniknęło, innego znaleźć nie mogę. W Carrefourze sprzedają ten torcik, co prawda wersja trochę inna niż ta, bo spód jest biały ale popatrzeć można
icon_wink.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Wiele razy kupowałam to ciasto i zawsze się zastanawiałam jak je zrobic. Dziękuję więc ogromnie za przepis. Zrobiłam i trianon wyszedł super!!!!!. Na pewno jeszcze nie raz go upiekę
icon_smile.gif
.
Zdjęcie nie jest apetyczne, ale ciasto super! Miało być jeszcze zdjęcie ukrojonego kawałka, ale zbyt szybko trianon się skończył.
P1010336.JPG
 

Załączniki

  • P1010336.JPG
    P1010336.JPG
    2 MB · Wyświetleń: 5