
Składniki:
-3 jaja
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szkalnki maki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-śmietana 30% (250 ml)
-3 różne galaretki
-1/2 opakowania „Śnieżki”
-100 ml mleka
-czekolada, dowolne owoce i wiórki do dekoracji.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Lekko wymieszać. Wylać na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką(tylko dno formy). Piec ok. 25-35 min(w zależności od piekarnika). Po upieczeniu przekroić na pół, można nasączyć ponczem z dodatkiem alkoholu.
2 z 3 galaretek podzielić na pół i każda z połówek rozpuścić w ½ szklanki wody, wylać do płaskiego naczynia, Gdy stężeją pokroić
Całą galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Ubić śmietankę na sztywno i dodać do niej tężejąca galaretkę. Do masy dodać pokrojone galaretki, wymieszać i wylać na jedną część biszkoptu, przykryć drugą, lekko docisnąć, Odstawić do lodówki na ok.1 godz. W tym czasie rozpuścić pozostałe galaretki również w ½ szklanki wody każdą, wystudzić.
Śnieżkę ubić, dodać jedną z tężejących galaretek, pokryć masą wierzch i boki torcika. Boki obsypać wiórkami, a na wierzchu ułożyć po brzegach owoce-w środek wlać dobrze tężejącą galaretkę.
SMACZNEGO J