- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis podany przez Helę z forum gazetowego:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&a=18383879
Podaje sprawdzony przepis na torcik orzechowy/migdalowy z zoltym kremem, cos
a la Almondy, ktory mozna kupic w Ikei.
300 ml mielonych orzechow laskowych lub migdalow - z orzechow ciasto jest wilgotniejsze
1 lyzka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
4 jajka
150 gr cukru
Jajka ubic z cukrem na gesta mase, np na parze, ostroznie wmieszac zmielone
orzechy, make i proszek. Upiec w tortownicy w temp 180 stopni w ciagu okolo
30 - 40 minut.
Krem:
4 zoltka
lyzka mleka
100 gr cukru
lyzeczka cukru waniliowego 150 gr masla
Zoltka, mleko, wanilie i cukier wymieszac, zagotowac powolutku ciagle
mieszajac (uwazac, bo moze wyjsc jajecznica jesli ...)
Wmieszac maslo,przestudzic, najlepiej w zamrazalniku.
Posmarowac tort kremem, osobiscie nie dziele spodu orzechowego tylko daje
caly krem na gore, ale mozna tez przeciac i posmarowac w srodku kremem.
Tort posypac obficie platkami migdalow i podawac.
Moja wersja jest trochę inna ponieważ dodałam marcepan(na życzenie syna-ma urodziny dzisiaj)warstwa 1/2 cm połozona na posmarowanym zmiksowanym dżemem brzoskwiniowym cieście i na to krem,a na wierzchu trufle z reszty marcepana,dżemu brzoskwiniowego i odrobiny nalewki brzoskwiniowej otoczone w kakao.
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&a=18383879
Podaje sprawdzony przepis na torcik orzechowy/migdalowy z zoltym kremem, cos
a la Almondy, ktory mozna kupic w Ikei.
300 ml mielonych orzechow laskowych lub migdalow - z orzechow ciasto jest wilgotniejsze
1 lyzka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
4 jajka
150 gr cukru
Jajka ubic z cukrem na gesta mase, np na parze, ostroznie wmieszac zmielone
orzechy, make i proszek. Upiec w tortownicy w temp 180 stopni w ciagu okolo
30 - 40 minut.
Krem:
4 zoltka
lyzka mleka
100 gr cukru
lyzeczka cukru waniliowego 150 gr masla
Zoltka, mleko, wanilie i cukier wymieszac, zagotowac powolutku ciagle
mieszajac (uwazac, bo moze wyjsc jajecznica jesli ...)
Wmieszac maslo,przestudzic, najlepiej w zamrazalniku.
Posmarowac tort kremem, osobiscie nie dziele spodu orzechowego tylko daje
caly krem na gore, ale mozna tez przeciac i posmarowac w srodku kremem.
Tort posypac obficie platkami migdalow i podawac.
Moja wersja jest trochę inna ponieważ dodałam marcepan(na życzenie syna-ma urodziny dzisiaj)warstwa 1/2 cm połozona na posmarowanym zmiksowanym dżemem brzoskwiniowym cieście i na to krem,a na wierzchu trufle z reszty marcepana,dżemu brzoskwiniowego i odrobiny nalewki brzoskwiniowej otoczone w kakao.


Ostatnią edycję dokonał moderator: