- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Tort z przepisu mojej mamy
Tort Ananasowy
Biszkopt : mój niezawodny biszkopt z tego przepisu:
http://niebieskapistacja.blox.pl/2010/01/B...niezawodny.html
6 jajek,
1.5 szklanki cukru (można dać 1 szklankę)
1.5 szklanki mąki pszennej,
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Powoli dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając. Wsyp przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (też partiami, mieszając powoli). Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26-27 cm (może być mniejsza, choć biszkopt wyrośnie bardzo wysoki, więc lepiej trzymać się tej średnicy). Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut, sprawdzając patyczkiem. Wystudź.
Masa ananasowa:
1 puszka ananasów,
2 galaretki ananasowe(lub cytrynowe),
1 budyń ananasowy lub śmietankowy,
1 kostka masła (200 g)
Upieczony i wystudzony biszkopt (najlepiej upiec dzień przed przełożeniem, wtedy będzie się najlepiej kroić) przekroić na 3 blaty.
Masa: Odlać sok z puszki, dodać 3 szklanki wody, część odlać do osobnego naczynia i rozmieszać w nim budyń. Do gorącego płynu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać, zagotować, dodać rozpuszczony budyń. Zagotować, wyłączyć. Dodać masło i wymieszać. Ostudzić. Ananasy pokroić w drobną kostkę, dodać do masy. Biszkopt przełożyć masą, posmarować nią również wierzch, schłodzić.
*Blaty biszkoptu można nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem - ma być w miarę słodkie.

Tort Ananasowy
Biszkopt : mój niezawodny biszkopt z tego przepisu:
http://niebieskapistacja.blox.pl/2010/01/B...niezawodny.html
6 jajek,
1.5 szklanki cukru (można dać 1 szklankę)
1.5 szklanki mąki pszennej,
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Powoli dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając. Wsyp przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (też partiami, mieszając powoli). Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 26-27 cm (może być mniejsza, choć biszkopt wyrośnie bardzo wysoki, więc lepiej trzymać się tej średnicy). Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut, sprawdzając patyczkiem. Wystudź.
Masa ananasowa:
1 puszka ananasów,
2 galaretki ananasowe(lub cytrynowe),
1 budyń ananasowy lub śmietankowy,
1 kostka masła (200 g)
Upieczony i wystudzony biszkopt (najlepiej upiec dzień przed przełożeniem, wtedy będzie się najlepiej kroić) przekroić na 3 blaty.
Masa: Odlać sok z puszki, dodać 3 szklanki wody, część odlać do osobnego naczynia i rozmieszać w nim budyń. Do gorącego płynu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać, zagotować, dodać rozpuszczony budyń. Zagotować, wyłączyć. Dodać masło i wymieszać. Ostudzić. Ananasy pokroić w drobną kostkę, dodać do masy. Biszkopt przełożyć masą, posmarować nią również wierzch, schłodzić.
*Blaty biszkoptu można nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem - ma być w miarę słodkie.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: