- Paź 29, 2004
- 550
- 4
- 18
beza:
12 bialek
350 g cukru
200 g drobno zmielonych orzechow laskowych
Bialka ubic,a gdy piana zacznie sztywniec dodac 100 g cukru.Ubijac dalej,gdy piana stanie sie szklisto-lsniaca powoli dodac reszte cukru.Od momentu zakonczenia dodawania cukru ubijac jeszcze 4-5 min.
Wmieszac orzechy. Upiec 4 okragle blaty bezowe o srednicy 18-20 cm, temp 150 C, okolo godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
krem nr 1:
6 zoltek
60 g cukru
2 lyzki maki
300 ml slodkiej smietanki 30%
300 ml mleka
100 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady gastronomicznej
W rondelku o grubym dnie ubic zoltka z cukrem i maka.Mleko ze smietanka doprowadzic do wrzenia.Gorace mleko wlac do utartych zoltek, po wymieszaniu mas postawic na malym ogniu i nieprzerwanie mieszajac dodac czekolade. Powoli gotowac, ciagle mieszajac az powstanie gesty krem.
krem nr2:
300 ml slodkiej smietanki 36%
2 czubate lyzki mascarpone
1 lyzka cukru
smietankae ubic, dodac cukier i mascarpone.
krokant do posypania:
200 g cukru
6 lyzek grubo posiekanych orzechow laskowych
Cukier skarmelizowac , dodac orzechy, energicznie zamieszac i wylac na pergamin lekko natluszczony.Wystudzic, rozdrobnic.
Krem nr1 podzielic na dwie czesci-posmarowac nim warstwe 1 i 3.Krem nr2 podzielic na 3 czesci-posmarowac nim warstwe 2 wierzch i boki .Krokantem posypac wierzch i boki.
12 bialek
350 g cukru
200 g drobno zmielonych orzechow laskowych
Bialka ubic,a gdy piana zacznie sztywniec dodac 100 g cukru.Ubijac dalej,gdy piana stanie sie szklisto-lsniaca powoli dodac reszte cukru.Od momentu zakonczenia dodawania cukru ubijac jeszcze 4-5 min.
Wmieszac orzechy. Upiec 4 okragle blaty bezowe o srednicy 18-20 cm, temp 150 C, okolo godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
krem nr 1:
6 zoltek
60 g cukru
2 lyzki maki
300 ml slodkiej smietanki 30%
300 ml mleka
100 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady gastronomicznej
W rondelku o grubym dnie ubic zoltka z cukrem i maka.Mleko ze smietanka doprowadzic do wrzenia.Gorace mleko wlac do utartych zoltek, po wymieszaniu mas postawic na malym ogniu i nieprzerwanie mieszajac dodac czekolade. Powoli gotowac, ciagle mieszajac az powstanie gesty krem.
krem nr2:
300 ml slodkiej smietanki 36%
2 czubate lyzki mascarpone
1 lyzka cukru
smietankae ubic, dodac cukier i mascarpone.
krokant do posypania:
200 g cukru
6 lyzek grubo posiekanych orzechow laskowych
Cukier skarmelizowac , dodac orzechy, energicznie zamieszac i wylac na pergamin lekko natluszczony.Wystudzic, rozdrobnic.
Krem nr1 podzielic na dwie czesci-posmarowac nim warstwe 1 i 3.Krem nr2 podzielic na 3 czesci-posmarowac nim warstwe 2 wierzch i boki .Krokantem posypac wierzch i boki.