- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis wydrukowałam jakiś czas temu z rosyjskiej strony www.kuharka.ru. Autorką czy może autorem jest NA. Nie wiem czy w dalszym ciągu ten przepis tam jest, bo z moim wspaniałym internetem mało co mogę zobaczyć
Wykonanie i składniki podaję po modyfikacji.
Na bezy:
8 białek
1,5 szkl cukru
Białka ubić na sztywno z cukrem i upiec kilkanaście małych bezowych placuszków
tu w zależności jak duży ma być tort. Ja upiekłam 15 szt (po 5 sztuk na każdą warstwę)
Masa I:
5 żółtek
3/4 szkl cukru
ok 300 g masła
Masło utrzeć na puch. Żółtka utrzeć z cukrem do białości (ucierałam na parze, później ostudziłam). Dodać żółtka do utartego masła i dokładnie wymieszać.
Masa II:
1 jajko
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mleka
Jajko utrzeć z cukrem, dodać mąkę, zmiksować. Wlać mleko. Powstałą masę zagotować. Powinien wyjść taki rzadki budyń. Ostudzić.
Po ostudzeniu połączyć obie masy i dokładnie wymieszać.
Wykonanie tortu:
Kilka zimnych bez ułożyć w tortownicy (w samym spodzie może być) tak, żeby nie było między nimi dziur. W dziury można poukładać połamaną bezę. Posmarować masą, posypać orzechami ( w oryginale są orzechy greckie, ja dałam włoskie). Znów poukładać bezy. Następnie znów masa i orzechy, i znów bezy. Wierzch posmarować znów masą i posypać orzechami. Górę można ozdobić polewą.
Nie wystarczyło mi masy na posmarowanie boków, ale w przepisie jest, żeby boki posmarować także masą i posypać orzechami i startą czekoladą.
Tort wstawić na min. 7-8 godzin do lodówki. Kroić nożem umoczonym w gorącej wodzie.
Zdjęcie nie rewelacyjne, ale mój tort ani ozdobiony ani nic
Wychodzi toto bardzo bardzo słodkie, ale pycha

Wykonanie i składniki podaję po modyfikacji.
Na bezy:
8 białek
1,5 szkl cukru
Białka ubić na sztywno z cukrem i upiec kilkanaście małych bezowych placuszków

Masa I:
5 żółtek
3/4 szkl cukru
ok 300 g masła
Masło utrzeć na puch. Żółtka utrzeć z cukrem do białości (ucierałam na parze, później ostudziłam). Dodać żółtka do utartego masła i dokładnie wymieszać.
Masa II:
1 jajko
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mleka
Jajko utrzeć z cukrem, dodać mąkę, zmiksować. Wlać mleko. Powstałą masę zagotować. Powinien wyjść taki rzadki budyń. Ostudzić.
Po ostudzeniu połączyć obie masy i dokładnie wymieszać.
Wykonanie tortu:
Kilka zimnych bez ułożyć w tortownicy (w samym spodzie może być) tak, żeby nie było między nimi dziur. W dziury można poukładać połamaną bezę. Posmarować masą, posypać orzechami ( w oryginale są orzechy greckie, ja dałam włoskie). Znów poukładać bezy. Następnie znów masa i orzechy, i znów bezy. Wierzch posmarować znów masą i posypać orzechami. Górę można ozdobić polewą.
Nie wystarczyło mi masy na posmarowanie boków, ale w przepisie jest, żeby boki posmarować także masą i posypać orzechami i startą czekoladą.
Tort wstawić na min. 7-8 godzin do lodówki. Kroić nożem umoczonym w gorącej wodzie.
Zdjęcie nie rewelacyjne, ale mój tort ani ozdobiony ani nic

Wychodzi toto bardzo bardzo słodkie, ale pycha