Tort cytrynowy z malinami

ewa77

Member
Sty 6, 2009
333
0
0
Biszkopt juz sie piecze, lemon curd zrobiony. Boje sie tylko malin, bo niestety swieżych już nie ma , tylko mrożone. Nie wiem jakie mrożone , Agatka pisze o pojemniczku a ja widzialam w sprzedaży w woreczkach . Czy takie też moga być? Boje sie strasznie , dziecko ma urodziny w niedziele , goscie zaproszeni a tu taki problem. Ktoś mi coś podpowie z tymi malinami, bo nie wiem czy sie nie skonczy na cytrynowym torcie.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Do wnetrza dałabym maliny zamrożone, a wierzch wykończyła czystym kremem bez owoców, rozpaćkają się okropnie,
albo zrobić z nich frużelinę gęstą i na górę wyłożyć

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Kasha, jeśli będą się powoli rozmrażały (np. przez noc) w lodówce i zostaną położone na tort chwilę przed podaniem, nie rozpaćkają się.

ewa77 @ 10 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1544945Boje sie tylko malin, bo niestety swieżych już nie ma , tylko mrożone.
Nie dalej jak wczoraj zrywałam maliny w swoim ogrodzie - rozejrzyj się w miejscach, gdzie sprzedają działkowicze; może jeszcze na nie trafisz?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Joanna @ 10 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1544953Kasha, jeśli będą się powoli rozmrażały (np. przez noc) w lodówce i zostaną położone na tort chwilę przed podaniem, nie rozpaćkają się.

Nie dalej jak wczoraj zrywałam maliny w swoim ogrodzie - rozejrzyj się w miejscach, gdzie sprzedają działkowicze; może jeszcze na nie trafisz?
Joanno, moje ostatnio rozmrażałam na ciasto z malinami i budyniową pianką,
trochę malin zostało zaczynając się rozmrażac i piękna paciaja po 30 minutach się zrobiła
icon_lol.gif

możliwe, że od malin zależy to czy zrobi się z nich miękkia nieapetyczna breja czy też nie

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
ewa77 @ 10 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1544945Biszkopt juz sie piecze, lemon curd zrobiony. Boje sie tylko malin, bo niestety swieżych już nie ma , tylko mrożone. Nie wiem jakie mrożone , Agatka pisze o pojemniczku a ja widzialam w sprzedaży w woreczkach . Czy takie też moga być? Boje sie strasznie , dziecko ma urodziny w niedziele , goscie zaproszeni a tu taki problem. Ktoś mi coś podpowie z tymi malinami, bo nie wiem czy sie nie skonczy na cytrynowym torcie.
Ja dziś na ryneczku kupiłam świeże maliny - właśnie na ten tort
icon_wink.gif

Mój biszkopt się studzi, lemon curd dopiero się zrobi
icon_wink.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Ja kilkukrotnie robiłam z mrożonymi w środku.
Powtykaj gęsto, nic się nie stanie. Krem je utrzyma.
Na wierzch też można dac ale mogą nie wyglądać
icon_wink.gif
zależy jakie maliny.

ewa77

Member
Sty 6, 2009
333
0
0
Dzieki dziewczyny za rady. Wczoraj bylam na ryneczku i niestety nikt nie mial malin. Skocze jeszcze jutro zobaczyć. Jesli nie kupie świeżych zrobie z mrożonymi a wierzch inaczej udekoruje. Lemon curd przepyszny, normalnie nie moge sie powstrzymac,żeby co chwila nie zaglądać do sloika.

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Z obawy przed nadmierną kwaśnością do curdu tylko dwie cytryny dałam, ale uważam, że trochę więcej by ich można było dać. Tort pycha, nawet mój nietortowy mąż zjadł ze smakiem.
cvety.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Smaczny wyszedł, dałam mrożone maliny do środka i bez ozdabiania był więc został mi pojemnik śmietany i serka. Cytryny miałam duże i kwaśny lemon curd był ale może taki ma być.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Właśnie, jak jest z ta kwasowością? Placki cytrynowe lubię i owszem, ale w torcie sie boje. 3 cytryny...
gruebel_2.gif
Zwłaszcza, że kiedys dodałam cytrynówki do nasaczania tortu, sam krem tez był bita smietana+mascarpone i on mi sie jakos tak.... pogryzł z tym nasączeniem.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Robiłam tydzień temu na urodziny dla młodszej córki. Nie było nigdzie malin to dałam wiśnie. Można dać nie cały curd do śmietany i serka. Nie nasączałam bo krem był niezbyt ścisły, biszkopty przyjęły wilgoć z kremu.

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,369
3,099
113
Zrobiłam ciasto inspirowane tym przepisem. Biszkopt mniejszy i przekrojony na 2 części, wszystkiego mniej i bez smarowania boków i ozdabiania. Z braku malin dałam zamrożony mus truskawkowy, pocięłam go na kawałeczki, dałam do środkowej masy. Po raz pierwszy robiłam lemon curd. Biszkopty nasączyłam.To wyszło PYSZNE!!!!!!!!!!!!!!! Właśnie super, że nie słodko tylko kwaskowaty smak! W sezonie będę robić z malinami. Polecam!

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
upieklam biszkopt i zrobiłam lemon curd, ale masę robic będe dopiero w piątek, mam nadzieję ze wytrzyma w lodowce.
Robię duzy tort, biszkopt z 12 jaj, jedna masa bedzie truskawkowa, druga ta, ciekawe jaki bedzie efekt końcowy
icon_smile.gif

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Przymierzam sie do niego. Chce zrobic na 26 lipca. Czy wszystkie robilyscie biszkopt z tego przepisu? Zawsze wychodzi? Ja praktycznie zawsze robie biszkpt z przepisu Hichotki ale ostatnio zapadal sie na srodku i musialam piec drugi :/ Wolalabym tego uniknac.

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Biszkopt (inny) zrobiony. Lemon curd sie chlodzi. Jutro robie tort ale chyba maliny najlepiej na tort polozyc chwile przed podaniem? Czy jak jutro je poloze to nadal beda swiezo wygladaly?

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Okruszku świeże owoce najlepiej położyć przed podaniem. Chociaż kilka godzin w lodówce też nie zaszkodzi.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy