- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Trochę pracochłonny, ale wart zachodu
Pracę najlepiej rozłożyć na dwa dni - jednogo piec biszkopt i przygotować lemon curd, a drugiego wszystko poskładać do kupy
Najpierw biszkopt - tortownica ok. 25 cm
7 jajek - osobno białka i żółtka
szczypta soli
250 g cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić ze szczyptą soli aż się porządnie spienią, dodawać po trochu cukru pudru i ubić na bardzo bardzo sztywno. Ma się dac kroić.
Do białek dodawać po trochu lekko roztrzepane żółtka, zmiksować lub wymieszać rózgą tylko żeby się połączyły.
Mąki wymieszać i przesiać do miski z jajami. Wymieszać żeby się połączyły.
Włożyć do tortownicy (na dnie papier do pieczenia, boki niczym nie posmarowane), wyrównac powierzchnię i piec ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, poczekac aż przestygnie, okroić boki i rozpiąc obręcz tortownicy. Przewrócić biszkopt do góry nogami, zdjąć papier i zostawić do wystygnięcia.
Przekroić na 3 blaty.
Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej i zostawić bez przykrycia żeby troszkę obsechł . Lepiej się kroi i lepiej się tort robi na takim sztywniejszym.
Albo można upiec swój ulubiony biszkopt.
Lemon curd
3 duże jaja albo 4 małe
200 g cukru
100 g masła - pokrojone na kawałeczki
sok i otarta skórka z 3 cytryn
W garnku roztrzepac jajka z cukrem, dodać sok z cytryny i podgrzewać na średnim ogniu. Jak się ociepli dodać masło i gotować mieszając często.
Pogotować kilka minut żeby krem zgęstniał.
Zostawić aż ostygnie - pod przykreyciem żeby nie utworzył się kożuch. Najlepiej przelać do słoja i zakręcić.
EDIT:
Łasuchy mogą robić z półtorej porcji, by mieć co wyjadać paluchem.
Do nasączenia przygotować
200 ml słabej herbaty z cytryną - można osłodzić, ale ma być mocno kwaśne
Tera przełożenie
700 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
cały lemon curd
opakowanie malin - lepiej więcej niż mniej
Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietankę i ubijać.
Najpierw na małych obrotach miksera, a jak już będzie gęstnieć to coraz szybciej.
Jak już będzie prawie sztywne to dodać cukier puder i ubić do końca.
Lemon curd przełozyć do miseczki, dodać ze 3-4 łyżki ubitej śmietany żeby "rozluźnić" krem. Wymieszać.
Dodać na 3 razy do miski z ubita śmietaną, mieszając za każdym razem tylko żeby się połączyło. Najlepiej rózgą, ruchem od dołu do góry.*
Wykonywać
Na paterze położyć jeden krążek biszkoptu.
Nasączyć 1/3 herbaty, najlepiej pędzelkiem raz przy razie, to wtedy będzie równo nasączone.
Wyłożyć trochę więcej niż 1/3 kremu, rozprowadzić równo. Powtykać maliny - ok. 1/4 pojemniczka.
Położyć na tym drugi krążek, znowu nasączyć, rozsmarować trochę więcej niż 1/3 kremu, rozprowadzić równo.
Powtykać maliny - ok. 1/4 pojemniczka.
Trzeci krążek biszkoptu, nasączyć resztą płynu, recszta kremu.
Wstawić do lodówki na godzinkę-dwie, niech zesztywnieje.
Teraz brzegi i góra tortu
300-350 ml śmietanki kremowki
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
pokruszone biszkopty
reszta malin
Ubić tak jak do przełożenia, obsmarować brzegi i górę tortu, wygładzić jako tako, obsypać okruszkami biszkoptów,na górze ppowtykac maliny i ew. posypac jagodami.
Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. A najlepiej zrobić tort dzień wcześniej wieczorem
SMACZNEGO!
* Edycja w dniu 13.11.2015:
Przez przypadek okazało się, że można razem ubić na sztywny krem lemon curd, mascarpone i śmietankę:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1595571

Pracę najlepiej rozłożyć na dwa dni - jednogo piec biszkopt i przygotować lemon curd, a drugiego wszystko poskładać do kupy

Najpierw biszkopt - tortownica ok. 25 cm
7 jajek - osobno białka i żółtka
szczypta soli
250 g cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić ze szczyptą soli aż się porządnie spienią, dodawać po trochu cukru pudru i ubić na bardzo bardzo sztywno. Ma się dac kroić.
Do białek dodawać po trochu lekko roztrzepane żółtka, zmiksować lub wymieszać rózgą tylko żeby się połączyły.
Mąki wymieszać i przesiać do miski z jajami. Wymieszać żeby się połączyły.
Włożyć do tortownicy (na dnie papier do pieczenia, boki niczym nie posmarowane), wyrównac powierzchnię i piec ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, poczekac aż przestygnie, okroić boki i rozpiąc obręcz tortownicy. Przewrócić biszkopt do góry nogami, zdjąć papier i zostawić do wystygnięcia.
Przekroić na 3 blaty.
Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej i zostawić bez przykrycia żeby troszkę obsechł . Lepiej się kroi i lepiej się tort robi na takim sztywniejszym.
Albo można upiec swój ulubiony biszkopt.
Lemon curd
3 duże jaja albo 4 małe
200 g cukru
100 g masła - pokrojone na kawałeczki
sok i otarta skórka z 3 cytryn
W garnku roztrzepac jajka z cukrem, dodać sok z cytryny i podgrzewać na średnim ogniu. Jak się ociepli dodać masło i gotować mieszając często.
Pogotować kilka minut żeby krem zgęstniał.
Zostawić aż ostygnie - pod przykreyciem żeby nie utworzył się kożuch. Najlepiej przelać do słoja i zakręcić.
EDIT:
Łasuchy mogą robić z półtorej porcji, by mieć co wyjadać paluchem.

Do nasączenia przygotować
200 ml słabej herbaty z cytryną - można osłodzić, ale ma być mocno kwaśne
Tera przełożenie
700 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
cały lemon curd
opakowanie malin - lepiej więcej niż mniej
Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietankę i ubijać.
Najpierw na małych obrotach miksera, a jak już będzie gęstnieć to coraz szybciej.
Jak już będzie prawie sztywne to dodać cukier puder i ubić do końca.
Lemon curd przełozyć do miseczki, dodać ze 3-4 łyżki ubitej śmietany żeby "rozluźnić" krem. Wymieszać.
Dodać na 3 razy do miski z ubita śmietaną, mieszając za każdym razem tylko żeby się połączyło. Najlepiej rózgą, ruchem od dołu do góry.*
Wykonywać
Na paterze położyć jeden krążek biszkoptu.
Nasączyć 1/3 herbaty, najlepiej pędzelkiem raz przy razie, to wtedy będzie równo nasączone.
Wyłożyć trochę więcej niż 1/3 kremu, rozprowadzić równo. Powtykać maliny - ok. 1/4 pojemniczka.
Położyć na tym drugi krążek, znowu nasączyć, rozsmarować trochę więcej niż 1/3 kremu, rozprowadzić równo.
Powtykać maliny - ok. 1/4 pojemniczka.
Trzeci krążek biszkoptu, nasączyć resztą płynu, recszta kremu.
Wstawić do lodówki na godzinkę-dwie, niech zesztywnieje.
Teraz brzegi i góra tortu
300-350 ml śmietanki kremowki
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
pokruszone biszkopty
reszta malin
Ubić tak jak do przełożenia, obsmarować brzegi i górę tortu, wygładzić jako tako, obsypać okruszkami biszkoptów,na górze ppowtykac maliny i ew. posypac jagodami.
Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. A najlepiej zrobić tort dzień wcześniej wieczorem

SMACZNEGO!
* Edycja w dniu 13.11.2015:
Przez przypadek okazało się, że można razem ubić na sztywny krem lemon curd, mascarpone i śmietankę:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1595571
Ostatnią edycję dokonał moderator: