Tort czekoladowo kawowy

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
150 g masła utrzeć z 4 żółtkami i 200 g cukru (białka będą potrzebne) , dodać 80 g mąki 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżkę kakao 1 łyżkę kawy zmielonej.
Białka ubić i dodać do masy.
Masę wlać do wysmarowanej masłem i posypanej bułą tartą formy (średnica 22 cm) Piec ok. 35 - 40 min w 180 stopniach.
Po przestudzeniu przekroić na pól (wzdłuż)

Krem:
2 łyżki kakao wymieszać z 50 g cukru i 2 łyżkami mąki, wlać 100 ml mleka i 100 ml mocnej kawy. Postawić na gazie i mieszać , mieszać, mieszać, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z gazu, wrzucić 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady i np. wiórki kokosowe.

Ciasto posmarować masą. Złożyć w całość,
wierzch przykryć lekko osłodzoną bitą śmietaną (można do niej dodać zmielonej kawy). Udekorować czym się chce .. u nas wiórki z białej i czarnej czekolady.

226889.jpg
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Ciasto sie przeklada kremem po upieczeniu tak ? ;)

Rozumiem, ze chccac zachowac tylko smak czekoladowy moge sobie darowac lyzke kawy i w kremie podwoic ilosc mleka ?

:roll:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy