- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
150 g masła utrzeć z 4 żółtkami i 200 g cukru (białka będą potrzebne) , dodać 80 g mąki 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżkę kakao 1 łyżkę kawy zmielonej.
Białka ubić i dodać do masy.
Masę wlać do wysmarowanej masłem i posypanej bułą tartą formy (średnica 22 cm) Piec ok. 35 - 40 min w 180 stopniach.
Po przestudzeniu przekroić na pól (wzdłuż)
Krem:
2 łyżki kakao wymieszać z 50 g cukru i 2 łyżkami mąki, wlać 100 ml mleka i 100 ml mocnej kawy. Postawić na gazie i mieszać , mieszać, mieszać, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z gazu, wrzucić 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady i np. wiórki kokosowe.
Ciasto posmarować masą. Złożyć w całość,
wierzch przykryć lekko osłodzoną bitą śmietaną (można do niej dodać zmielonej kawy). Udekorować czym się chce .. u nas wiórki z białej i czarnej czekolady.
Białka ubić i dodać do masy.
Masę wlać do wysmarowanej masłem i posypanej bułą tartą formy (średnica 22 cm) Piec ok. 35 - 40 min w 180 stopniach.
Po przestudzeniu przekroić na pól (wzdłuż)
Krem:
2 łyżki kakao wymieszać z 50 g cukru i 2 łyżkami mąki, wlać 100 ml mleka i 100 ml mocnej kawy. Postawić na gazie i mieszać , mieszać, mieszać, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z gazu, wrzucić 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady i np. wiórki kokosowe.
Ciasto posmarować masą. Złożyć w całość,
wierzch przykryć lekko osłodzoną bitą śmietaną (można do niej dodać zmielonej kawy). Udekorować czym się chce .. u nas wiórki z białej i czarnej czekolady.
