- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Taka moja wariacja po tym, jak nie udały mi się dwa placki i tylko dwa miałam
dziwne, bo zawsze mi biszkopt wychodzi i obawiam się, że to wina piekarnika (brzegi prawie spalone, środek surowy). No mniejsza z tym
do sklepu się nie chciało, kombinowałam z tego, co znalazłam w domu.
Tortownica 18 cm:
2 biszkopty kakaowe
paczka delicji
1/2 szklanki soku o takim smaku, jaki mają delicje
Masa:
40 g mąki ziemniaczanej
0,5 l mleka
60 g cukru
cukier waniliowy
kostka masła / margaryny
Mąkę wymieszać w małej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać rozmieszaną mąkę i znów zagotować. Budyń przestudzić tak, by był lekko ciepły.
Masło utrzeć na puch i powoli dodawać budyń. Ucierać tak długo, aż powstanie jakby pianka (mi to zajęło ok 10 min). Odłożyć 2-3 łyżki masy. Pozostałą podzielić na dwie części.
Biszkopt I nasączyć sokiem. Wyłożyć część masy. Na masę układać delicje, ale wcześniej lekko pomazać ciastkowy spód sokiem (układać do góry czekoladą). Na delicje wyłożyć pozostałą masę i przykryć biszkoptem II, który również nasączyć sokiem.
Całość posmarować odłożoną masą i wstawić do lodówki na ok 30-40 min.
Po tym czasie polać tort polewą czekoladową. Ja oczywiści polewą z żelatyną
(tort krojony zaraz po polaniu polewą, dlatego widać jej ślady, ale dziecię tupało)
Mój torcik jest z wiśniowymi delicjami i nasączany wiśniowym sokiem. O dziwo taka wariacja wyszła bardzo smaczna. Masa była trochę za słodka, więc wcisnęłam soku z cytryny.
Tortownica 18 cm:
2 biszkopty kakaowe
paczka delicji
1/2 szklanki soku o takim smaku, jaki mają delicje
Masa:
40 g mąki ziemniaczanej
0,5 l mleka
60 g cukru
cukier waniliowy
kostka masła / margaryny
Mąkę wymieszać w małej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać rozmieszaną mąkę i znów zagotować. Budyń przestudzić tak, by był lekko ciepły.
Masło utrzeć na puch i powoli dodawać budyń. Ucierać tak długo, aż powstanie jakby pianka (mi to zajęło ok 10 min). Odłożyć 2-3 łyżki masy. Pozostałą podzielić na dwie części.
Biszkopt I nasączyć sokiem. Wyłożyć część masy. Na masę układać delicje, ale wcześniej lekko pomazać ciastkowy spód sokiem (układać do góry czekoladą). Na delicje wyłożyć pozostałą masę i przykryć biszkoptem II, który również nasączyć sokiem.
Całość posmarować odłożoną masą i wstawić do lodówki na ok 30-40 min.
Po tym czasie polać tort polewą czekoladową. Ja oczywiści polewą z żelatyną
Mój torcik jest z wiśniowymi delicjami i nasączany wiśniowym sokiem. O dziwo taka wariacja wyszła bardzo smaczna. Masa była trochę za słodka, więc wcisnęłam soku z cytryny.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: