Tort czekoladowy z czekoladowym kremem

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
_524243_n.jpg

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Bardzo ładny tort! I cieszę się, że smakował. Zawsze mam stres jak ktoś go robi. Nie wiem dlaczego.

Może dlatego, że dużo się alkoholu w niego leje i szkoda wyrzucić jak nie wyjdzie. :mrgreen:

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
Piekłam ten tort, jest boski w smaku. Ale miał jedną wadę biszkopt się rozpadał, zastanawiam się co mogłam zrobić źle, chce go upiec na urodziny kolegi mojego brata, i zalezy mi na tym aby ładnie wyglądał :mrgreen: . Przed końcem pieczenia nie przykryłam pergaminem, wyrósł ale nie miał "górki" dlatego nie miałam co ścinać. Robiłam go ze zwykłej mąki, może lepsza była by tortowa?, te 5 łyżek kakao było spore z górką
icon_wink.gif
może to przez to ? :oops: A co do śmietany nie znalazłam śmietany kremówki 36%, zrobiłam z piątnicy tej w kubkach + kremówka 30%, i moje pytanie czy w ogóle jest kremówka 36%???
icon_smile.gif
a jeśli nie czy mogę zrobić ten krem z 30% bo mało go jest..., a drugiej strony boje się że nie będzie tak fajnie zwarty jak przy 36% śmietanie
z góry dziękuje za odpowiedz
icon_smile.gif

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Anno, trudno mi powiedzieć dlaczego biszkopt się rozpadał.
Robiłam ten tort kilka razy i tylko raz miałam przygodę z kruszącym się ciastem i też nie wiem dlaczego tak się stało.

Śmietana spokojnie może być 30% (kremówka 36% istnieje, używam jej czasami) i nic się nie stanie. Śmietanfiksy ją utrzymają.

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
A tak się szlajam trochę Kochaniutka. :mrgreen:

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
obraz00700023qy.jpg

obraz00600016um.jpg

Zula

Member
Kwi 30, 2006
623
0
0
piekny tort

a cóż to takiego na pierwszym zdjęciu :

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
chyba maskotka z "dużymi niebieskimi oczami" :mrgreen: swoją drogą super, poprosze o zdjecie całości :fiesgrins: A tort świetny
icon_razz.gif

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
nie mam bladego pojęcia co to jest
icon_wink.gif
)) hehe tort był robiony na urodziny kumpla mojego brata, tylko oni wiedzą
icon_wink.gif
dzięki za miłe słowa, kuluje jeszcze z ozdobieniem tortu, dlatego troche taki kanciasty
icon_smile.gif

linda85

Member
Mar 19, 2009
10
0
0
Witam
Mam pytanie: robie ten tort,ale nie lubie gorzkiej czekolady,postanowilam wiec uzyc mlecznej.Czy w tym wypadku powinnam dac mniej cukru do ciasta? Czekolada gorzka jest chyba mniej slodka,czy tylko mi sie wydaje? Prosze o szybka odpowiedz,bo jestem w trakcie robienia tortu... z gory dziekuje:)

neskaneska

Member
Cze 1, 2009
53
0
0
Miałam wczoraj podwójną uroczystość: imieniny syna i 11-te urodziny wnuczki, tort miał być "koniecznie, babciu, czekoladowy", no więc znalazłam ten, bo nie chciało mi się szukać starego przepisu teściowej. I słusznie!! Rewelacja!
anbetung.gif
Z niczym nie miałam broblemów, prócz whiski, którą bezstresowo zastąpiła herbata ze spirytusem i zapachem rumowym. Użyłam śmietanki 30%, którą wraz z połamaną czekoladą podgrzałam na niskich falach w mikrofali, po schłodzeniu ubiła się cudownie. Myślę, że to właśnie dodatek gorzkiej czekolady nadaje tortowi niepowtarzalny smak. Szczerze polecam na najbardziej eleganckie okazje!
lecker.gif

wie_sz

Member
Mar 10, 2010
11
0
1
Zrobiłem go wczoraj z małymi problemami, ciasto wyrosło b. ładnie, ale miało tendencję do pękania w trakcie krojenia. Masa miała być maślana więc dałem masę w/g Dziuni
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6316
niestety zabrakło mi na wykończenie i ratowałem się polewą.
Wyszło takie "coś", jakie jest w smaku dowiem się wieczorem, wszystko osobno smakuje wyśmienicie i ten zapach whiskacza z czekoladą... powalający
icon_lol.gif

tort_czekoladowy.jpg

lyada

Member
Kwi 14, 2009
2
0
0
Wlasnie wzielam sie za pieczenie i dopadly mnie watpliwosci :/ Jestem tortowym laikiem i zastanawiam sie nad miarami skladnikow. Czy autorka miala na mysli gramy, czy dekagramy, bo juz sama nie wiem :/ 25 dag masla to cala kostka? Nie za duzo? Czy tak ma byc? Sorki za glupie pytanie, prosze o szybciutka odpowiedz, bo syn sie zaraz obudzi i nici beda z pieczenia ;) pozdrawiam

wiolaz23

Member
Mar 18, 2008
11
0
0
witam
mam takie pytanko czy ten tort nadaje się żeby zrobić z niego tort lalkę dla dziewczynki ?
jeśli tak jak dobrać składniki żeby był na misę w której piekłam biszkopt z 7 jaj ??
z góry dziękuję za odpowiedz

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy