- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Tort czekoladowy z wiśniami
Oryginalny przepis pochodził z czerwcowego nr Sól i Pieprz, ja jednak wzbogaciłam tort o warstwę wiśniowej frużeliny i wiśniowy poncz
*ciasto najlepiej upiec dzień przed przełożeniem
Tortownica o śr. 24 cm:
Ciasto:
125 g polewy z gorzkiej czekolady (gotowej),
125 g masła,
40 g cukru pudru,
szczypta soli,
6 jaj,
175 g cukru,
125 g mąki pszennej
Masa czekoladowa:
125 g polewy z gorzkiej czekolady (gotowej),
225 g masła,
szczypta soli,
200 g cukru pudru (można dać mniej),
200 g śmietanki 36%,
Frużelina wiśniowa (inspirowana przepisem Dorotus):
600-700 g wiśni (użyłam z kompotu),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
200 ml soku wiśniowego,
2 łyżki cukru
Poncz:
1 szklanka soku wiśniowego,
1 kieliszek wódki
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Ciasto: polewę pokroić, rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą na gładką masę. Nie przerywając ucierania wbijać żółtka. Powoli dodawać polewę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Jedną trzecią piany dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Resztę piany wymieszać z przesianą mąką i dodać do masy* (dodałam też ok. 1 łyżeczki proszku do pieczenia). Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem tortownicę i piec ok. 60 minut. Wyjąć odstawić w chłodne miejsce na ok. 8 godzin.
Frużelina wiśniowa: sok wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, podgrzewać aż zacznie się gotować, dodać wiśnie, chwilę podgotować. Odstawić do wystygnięcia.
Masa: polewę pokroić i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać cukier puder, sól i polewę. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z masą czekoladową.
Ciasto wyjąć z tortownicy przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat umieścić na paterze, nasączyć sokiem z wódką, rozprowadzić na nim frużelinę. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, rozprowadzić 1/3 masy. Przykryć trzecim blatem. Nasączyć ponczem. Resztą masy udekorować wierzch i boki. Schłodzić ok. 2 godzin w lodówce. Smacznego!
Oryginalny przepis pochodził z czerwcowego nr Sól i Pieprz, ja jednak wzbogaciłam tort o warstwę wiśniowej frużeliny i wiśniowy poncz

*ciasto najlepiej upiec dzień przed przełożeniem
Tortownica o śr. 24 cm:
Ciasto:
125 g polewy z gorzkiej czekolady (gotowej),
125 g masła,
40 g cukru pudru,
szczypta soli,
6 jaj,
175 g cukru,
125 g mąki pszennej
Masa czekoladowa:
125 g polewy z gorzkiej czekolady (gotowej),
225 g masła,
szczypta soli,
200 g cukru pudru (można dać mniej),
200 g śmietanki 36%,
Frużelina wiśniowa (inspirowana przepisem Dorotus):
600-700 g wiśni (użyłam z kompotu),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
200 ml soku wiśniowego,
2 łyżki cukru
Poncz:
1 szklanka soku wiśniowego,
1 kieliszek wódki
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Ciasto: polewę pokroić, rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą na gładką masę. Nie przerywając ucierania wbijać żółtka. Powoli dodawać polewę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Jedną trzecią piany dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Resztę piany wymieszać z przesianą mąką i dodać do masy* (dodałam też ok. 1 łyżeczki proszku do pieczenia). Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem tortownicę i piec ok. 60 minut. Wyjąć odstawić w chłodne miejsce na ok. 8 godzin.
Frużelina wiśniowa: sok wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, podgrzewać aż zacznie się gotować, dodać wiśnie, chwilę podgotować. Odstawić do wystygnięcia.
Masa: polewę pokroić i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać cukier puder, sól i polewę. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z masą czekoladową.
Ciasto wyjąć z tortownicy przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat umieścić na paterze, nasączyć sokiem z wódką, rozprowadzić na nim frużelinę. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, rozprowadzić 1/3 masy. Przykryć trzecim blatem. Nasączyć ponczem. Resztą masy udekorować wierzch i boki. Schłodzić ok. 2 godzin w lodówce. Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: