- Kwi 16, 2006
- 535
- 1
- 0
Przepis ten jest przekazywany w mojej rodzinie z matki na córkę. Babcia opowiadała mi, że dzięki temu tortowi po wojnie była w stanie utrzymać siebie i trójke dzieci - gdyż wiedza i umiejętności, jakie posiadała jakoś nie pomogły jej znależć pracy w Polsce Ludowej. Cóż - znajomość francuskiego i inne elementy wykształcenia panny z dobrego, szlacheckiego domu nie były wówczas w cenie. Więc zajęła się produkcją Fedory dla kilku krakowskich cukierni - i ponoć tort ten cieszył się szalonym powodzeniem - nic dziwnego, rzeczywiście jest pyszny. Aktualnie uświetnia wszystkie rodzinne uroczystości.
Masa kakaowa:
5 jaj
25 dkg cukru
6 dkg dobrego kakao
ubić na parze, gdy masa wystygnie utrzeć
37 dkg masła
dodając porcjami zimną masę czekoladową.
Masa orzechowa:
10 dkg ziemniaków
ugotować bez soli i jeszcze gorące rozgnieść na pure
25 dkg cukru
gotować z odrobiną wody, tak, żeby zrobił się syrop (około 20 minut), wrzucić roztarte ziemniaki, gotować, aż masa zgęstnieje,
25 dkg orzechów włoskich
zmielić, dodać do masy, sprawdzić gęstość rozcinając kroplę na talerzyku.
Konstruowanie tortu:
Na okrągly wafel rozsmarować masę orzechwą, przykryć drugim waflem, na to masa czekoladowa. Przybrać połówkami lub ćwiartkami orzechów (na brzegu, tak, żeby na jedną porcje wypadał jeden orzeszek), opruszyć tartymi orzechami. Kroić na 23 kawałki, plus 4 w środku.
Masa kakaowa:
5 jaj
25 dkg cukru
6 dkg dobrego kakao
ubić na parze, gdy masa wystygnie utrzeć
37 dkg masła
dodając porcjami zimną masę czekoladową.
Masa orzechowa:
10 dkg ziemniaków
ugotować bez soli i jeszcze gorące rozgnieść na pure
25 dkg cukru
gotować z odrobiną wody, tak, żeby zrobił się syrop (około 20 minut), wrzucić roztarte ziemniaki, gotować, aż masa zgęstnieje,
25 dkg orzechów włoskich
zmielić, dodać do masy, sprawdzić gęstość rozcinając kroplę na talerzyku.
Konstruowanie tortu:
Na okrągly wafel rozsmarować masę orzechwą, przykryć drugim waflem, na to masa czekoladowa. Przybrać połówkami lub ćwiartkami orzechów (na brzegu, tak, żeby na jedną porcje wypadał jeden orzeszek), opruszyć tartymi orzechami. Kroić na 23 kawałki, plus 4 w środku.