Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Fedora
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Vanth" data-source="post: 339533" data-attributes="member: 1661"><p>Przepis ten jest przekazywany w mojej rodzinie z matki na córkę. Babcia opowiadała mi, że dzięki temu tortowi po wojnie była w stanie utrzymać siebie i trójke dzieci - gdyż wiedza i umiejętności, jakie posiadała jakoś nie pomogły jej znależć pracy w Polsce Ludowej. Cóż - znajomość francuskiego i inne elementy wykształcenia panny z dobrego, szlacheckiego domu nie były wówczas w cenie. Więc zajęła się produkcją Fedory dla kilku krakowskich cukierni - i ponoć tort ten cieszył się szalonym powodzeniem - nic dziwnego, rzeczywiście jest pyszny. Aktualnie uświetnia wszystkie rodzinne uroczystości.</p><p></p><p><u>Masa kakaowa:</u></p><p><strong>5 jaj</strong></p><p><strong>25 dkg cukru</strong></p><p><strong>6 dkg dobrego kakao</strong></p><p>ubić na parze, gdy masa wystygnie utrzeć </p><p><strong>37 dkg masła</strong></p><p>dodając porcjami zimną masę czekoladową.</p><p></p><p><u>Masa orzechowa:</u></p><p><strong>10 dkg ziemniaków</strong> </p><p>ugotować bez soli i jeszcze gorące rozgnieść na pure</p><p><strong>25 dkg cukru</strong></p><p>gotować z odrobiną wody, tak, żeby zrobił się syrop (około 20 minut), wrzucić roztarte ziemniaki, gotować, aż masa zgęstnieje, </p><p><strong>25 dkg orzechów włoskich</strong> </p><p>zmielić, dodać do masy, sprawdzić gęstość rozcinając kroplę na talerzyku.</p><p></p><p><u>Konstruowanie tortu:</u></p><p>Na okrągly wafel rozsmarować masę orzechwą, przykryć drugim waflem, na to masa czekoladowa. Przybrać połówkami lub ćwiartkami orzechów (na brzegu, tak, żeby na jedną porcje wypadał jeden orzeszek), opruszyć tartymi orzechami. Kroić na 23 kawałki, plus 4 w środku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Vanth, post: 339533, member: 1661"] Przepis ten jest przekazywany w mojej rodzinie z matki na córkę. Babcia opowiadała mi, że dzięki temu tortowi po wojnie była w stanie utrzymać siebie i trójke dzieci - gdyż wiedza i umiejętności, jakie posiadała jakoś nie pomogły jej znależć pracy w Polsce Ludowej. Cóż - znajomość francuskiego i inne elementy wykształcenia panny z dobrego, szlacheckiego domu nie były wówczas w cenie. Więc zajęła się produkcją Fedory dla kilku krakowskich cukierni - i ponoć tort ten cieszył się szalonym powodzeniem - nic dziwnego, rzeczywiście jest pyszny. Aktualnie uświetnia wszystkie rodzinne uroczystości. [U]Masa kakaowa:[/U] [B]5 jaj 25 dkg cukru 6 dkg dobrego kakao[/B] ubić na parze, gdy masa wystygnie utrzeć [B]37 dkg masła[/B] dodając porcjami zimną masę czekoladową. [U]Masa orzechowa:[/U] [B]10 dkg ziemniaków[/B] ugotować bez soli i jeszcze gorące rozgnieść na pure [B]25 dkg cukru[/B] gotować z odrobiną wody, tak, żeby zrobił się syrop (około 20 minut), wrzucić roztarte ziemniaki, gotować, aż masa zgęstnieje, [B]25 dkg orzechów włoskich[/B] zmielić, dodać do masy, sprawdzić gęstość rozcinając kroplę na talerzyku. [U]Konstruowanie tortu:[/U] Na okrągly wafel rozsmarować masę orzechwą, przykryć drugim waflem, na to masa czekoladowa. Przybrać połówkami lub ćwiartkami orzechów (na brzegu, tak, żeby na jedną porcje wypadał jeden orzeszek), opruszyć tartymi orzechami. Kroić na 23 kawałki, plus 4 w środku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Fedora
Top
Bottom