- Wrz 3, 2008
- 1,371
- 0
- 0
Moje popisowe ciasto, wszyscy się nagle odnajdują gdzie by nie byli, kiedy tort ląduje w piekarniku.
Wrzuciłam je wcześniej na bloga, ale tu chyba więcej osób zagląda
Składniki:
na spód:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g margaryny lub masła (niesolonego)
1 jajko
nadzienie:
4 - 5 dużych jabłek antonówek
5 łyżek dżemu (w moim przypadku był malinowy)
cytryna
masa:
duży budyń śmietankowy
500 ml śmietanki kremówki
-----
tortownica o średnicy 26 cm
papier do pieczenia
folia aluminiowa
-----
Łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i jajko, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i na 1,5h wkładamy do lodówki.
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki i układamy na spodzie tortownicy oraz na bokach na wysokość ok 2-3 cm.
Jabłka obieramy i kroimy na pół ale w poprzek, czyli tak, żeby na górze został nam ogonek
Usuwamy środki nasienne i skrapiamy cytryną, żeby nie sczerniały. Jabłka układamy na cieście, rozciętą częścią do dołu. Zazwyczaj mieszczą mi się 4 połówki wokoło i jedna połówka w środku, a resztę kroje na mniejsze cząstki i wkładam w wolne miejsca. W dziurki po gniazdach nasiennych wkładam po łyżce dżemu.
Budyń wsypujemy do kubka i mieszamy z ok. 1/3 śmietanki. Resztę śmietany wlewamy do garnka i doprowadzamy do gotowania uważając, żeby się nie przypaliła. Kiedy będzie się już gotować dodajemy resztę śmietany z budyniem intensywnie mieszając. Zdejmujemy z ognia po uzyskaniu konsystencji budyniu i wylewamy na jabłka, tak żeby je wszystkie ładnie przykryć.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 90 min. Kiedy już się przyrumieni najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jabłka są już miękkie.
Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, żeby łatwiej było pokroić.
Smacznego!
PS. zazwyczaj przed włożeniem do piekarnika posypuję jeszcze ciasto płatkami migdałowymi, ładnie wygląda
Wrzuciłam je wcześniej na bloga, ale tu chyba więcej osób zagląda

Składniki:
na spód:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g margaryny lub masła (niesolonego)
1 jajko
nadzienie:
4 - 5 dużych jabłek antonówek
5 łyżek dżemu (w moim przypadku był malinowy)
cytryna
masa:
duży budyń śmietankowy
500 ml śmietanki kremówki
-----
tortownica o średnicy 26 cm
papier do pieczenia
folia aluminiowa
-----
Łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i jajko, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i na 1,5h wkładamy do lodówki.
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki i układamy na spodzie tortownicy oraz na bokach na wysokość ok 2-3 cm.
Jabłka obieramy i kroimy na pół ale w poprzek, czyli tak, żeby na górze został nam ogonek

Budyń wsypujemy do kubka i mieszamy z ok. 1/3 śmietanki. Resztę śmietany wlewamy do garnka i doprowadzamy do gotowania uważając, żeby się nie przypaliła. Kiedy będzie się już gotować dodajemy resztę śmietany z budyniem intensywnie mieszając. Zdejmujemy z ognia po uzyskaniu konsystencji budyniu i wylewamy na jabłka, tak żeby je wszystkie ładnie przykryć.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 90 min. Kiedy już się przyrumieni najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jabłka są już miękkie.
Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, żeby łatwiej było pokroić.
Smacznego!

PS. zazwyczaj przed włożeniem do piekarnika posypuję jeszcze ciasto płatkami migdałowymi, ładnie wygląda
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: