Tort karmelowy

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
autorem przepisu jest Koziar. Publikuję za Jego zgodą.
icon_smile.gif





Przepis na tortownice 28 cm

Biszkopt :

5 zółtek
5 białek
125 g cukru
125 g mąki
garść płatków migdałowych

Sos karmelowy:

150 g cukru
50 g brązowego cukru
60 g glukozy
szczypta soli
200 ml wody
250 ml mleka zagęszczonego (niesłodzonego)
1 łyżka aromatu waniliowego

Syrop karmelowy:
50 ml sosu karmelowego
50 ml wody

Pianka karmelowa:

40 ml wody
18 g żelatyny
275 ml sosu karmelowego
300 ml śmietany 30%

Krem orzechowy:

500 ml śmietany 30%
3 "Bite śmietany" Dr.Oetkera (za smak i gęstość innych producentów nie ręczę)
150 g łuskanych orzechów laskowych

Glazura karmelowa:

100 ml sosu karmelowego
2 płaskie łyżeczki żelatyny
odrobina wody


sposób przygotowania
Żółtka ubić na puch z 60 g cukru.
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo pozostały cukier.
Do żółtek dodawać na przemian białka i przesianą mąkę, mieszając trzepaczką, aż do uzyskania gęstej jednolitej masy.
Upiec dwa cieniutkie krążki biszkoptowe. Masę rozprowadzamy delikatnie łyżką na papierze do pieczenia i wyrównujemy, warstwa ma mieć 3-4 mm, na jeden krążek dajemy 4-5 łyżek masy).
Pieczemy ok. 10-12 min. w 180 C do zezłocenia.
Z pozostałej masy smarujemy na papierze prostokąt i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy jak wyżej.

Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukry i glukozę. Zalewamy 100 m l wody i gotujemy na wolnym ogniu aż zbrązowieje i zacznie wydzielać mocny aromat karmelu.
Trzeba dobrze wyczuć moment końcowy, aby nie spalić. W razie spalenia proponuję powtórzyć
icon_smile.gif

Natychmiast po osiągnięciu pożądanej barwy i gęstości wlewamy pozostałe 100 ml wody.
UWAGA! Czynność bardzo niebezpieczna - karmel pryska i może poważnie poparzyć!!!
Po wlaniu wody zagotowujemy ponownie. Wlewamy aromat waniliowy i mleko zagęszczone. Chłodzimy w lodówce.

Przygotowujemy syrop karmelowy poprzez zmieszanie odpowiednich ilości wody i sosu karmelowego.

Na dno czystej tortownicy kładziemy jeden z biszkoptowych krążków (dno warto wyłożyć papierem do pieczenia). Boki wykładami wyciętymi paskami z upieczonego prostokąta - migdałami do zewnątrz.
Paski tniemy tak, aby na wysokość były ok. 1 cm niższe niż ścianki tortownicy.
Krążek na spodzie smarujemy syropem karmelowym.

Teraz czas na piankę karmelową.
Żelatynę (18g) namaczamy w wodzie po czym podgrzewamy w piekarniku (120 C) aż do rozpuszczenia. Przecedzamy przez sitko i wlewamy do miski. Powolutku wlewamy 275 ml sosu karmelowego (ciągle i szybko mieszamy trzepaczką - ta czynność musi być wykonana bardzo sprawnie, inaczej żelatyna zgęstnieje) i od razu dodajemy 300 ml ubitej na sztywno śmietany 30%. Mieszamy bardzo dokładnie. Wlewamy na dno tortownicy.
Na wierzchu kładziemy drugi krążek biszkoptowy i smarujemy go syropem karmelowym.

Orzechy laskowe podpiekamy w piekarniku (180 C) aż się zrumienią (trzeba uważać, aby nie przesadzić).
Po ochłodzeniu obieramy z brązowych łupek i siekamy na drobne kawałki przy użyciu dowolnego przydasia siekającego.
Ubijamy 500 ml śmietany i gdy sztywna dodajemy 3 "Bite Śmietany".
Następnie dodajemy orzechy. Masę wkładamy na drugi krążek biszkoptowy w tortownicy i wyrównujemy do uzyskania gładkiej powierzchni równej z brzegami tortownicy.

Pozostała nam tylko glazura.
Żelatynę namaczamy w odrobinie wody, rozpuszczamy w piekarniku i przecedzamy przez sitko.
Dodajemy 100 ml sosu karmelowego.
Powstałą glazurę delikatnie wylewamy na wierzch tortu, tak, aby uzyskać równomierne pokrycie.

Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Ściągamy boki tortownicy (trzeba będzie trochę nożem ponacinać) i dekorujemy wg uznania.
Ja posypałem lekko kakaem, zrobiłem rozetki z bitej śmietany a na wierzch rozetek powkładałem podpieczone orzechy laskowe.

Smacznego.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Odkąd go zobaczyłam to jest na pierwszym miejscu na liście ciast koniecznych do zrobienia :mrgreen: I chyba w końcu po świętach go popełnię
icon_smile.gif

A Ty Lisko już go może robiłaś?
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Jeszcze nie, bo przeraża mnie trochę jego pracochłonność. Ale to oczywiście kwestia czasu - na pewno go zrobię, bo doskonale wyobrażam sobie jego smak.
icon_smile.gif

Podobne torciki można kupić w warszawskim Sheratonie - tam nazywają się : mus karmelowy i są sprzedawane jako takie jednoosobowe torciki. Uwielbiam je.
Podejrzewam, że ten tort może być najlepszym, jaki kiedykolwiek zrobię, bo karmel uwielbiam.
 

koziar

Member
Gru 22, 2005
4
0
0
To ja życzę wszykim udanego pieczenia a Lisce dziękuję za rozsławienie mojego przepisu. Tort jest naprawdę pyszny i łatwiejszy do wykonania niż to wynika z przepisu
icon_smile.gif


Dodam, że na zdjęciu boki nie są posypane płatkami migdałowymi bo akurat zabrakło a zbyt późno się zorientowałem.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
W zdrowej żywności widziałam wczoraj glukozę więc po takich sklepach też można się rozejrzeć.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mój mąż się straszliwie napalił i chce sam, osobiście robić ten tort na swoje urodziny.
Koziar może zechciałbyś podać jakieś wskazówki dla mężczyzny, który do gotujących, a tym bardziej pieczących raczej nie należy :lol:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Teraz czytam wątek o tortach na MM i mi się szczęka potoczuła daleko :shock: jak zobaczyłam Twój piętrowiec :lol:

Mam pytanko, gdzie mogę zakupić sos karmelowy?
 

koziar

Member
Gru 22, 2005
4
0
0
trzeba zrobić - jest opisane w przepisie
icon_smile.gif

najważniejsze to nie spalić karmelu ale dobrze go "wysmażyć" - ma być aromatyczny ale nie przypalony, potem reszta to pestka
icon_smile.gif

glukozę koniecznie dodaj bo pomaga karmelizować się syropowi
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
trzeba zrobić - jest opisane w przepisie
icon_smile.gif

najważniejsze to nie spalić karmelu ale dobrze go "wysmażyć" - ma być aromatyczny ale nie przypalony, potem reszta to pestka
icon_smile.gif

glukozę koniecznie dodaj bo pomaga karmelizować się syropowi
Dlatego tak się głupawo dopytuję bo chcę tylko skompletować składniki dla małegożonka i niechaj dalej sam paskudzi w kuchni :lol:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy