- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Tort na 49 urodziny mojego tatusia. Jak zeznała rodzinka to najlepszy tort jaki do tej pory zrobiłam, nie jest za słodki a prosty i pyszny
Biszkopt:
Przepis na biszkopt Hichotki zrobiony z 1,5 porcji w dużej metalowej misce.
Krem czekoladowy:
Oczywiście najlepiej go zrobić samemu ale mi jak do tej pory nigdy nie wyszedł bardzo dobry...zawsze jest za rzadki
wiec użyłam gotowego kremu czekoladowego z Cykorii
Jest naprawdę smaczny
Warstwa śmietanowa:
1/2 litra śmietany 36% ubitej z 2 śmietan-fixami (odkładamy część śmietany do dekoracji wierzchu tortu)
Słoik kompotu wiśniowego
50 ml alkoholu
ok 5 kostek gorzkiej czekolady
Biszkopt upiekłam, wiśnie z kompotu odsączyłam i zalałam alkoholem, odstawiłam na pare godzin.
Biszkopt przecięłam na 3 części, wiśnie odsączyłam z resztki alkoholu, który dolałam do kompotu.
Spód tortu nasączyłam kompotem, wyłożyłam krem czekoladowy i ponad połowę wiśni, na to drugi krążek, nasączyć, wyłożyć bitą śmietanę i reszte wiśni. Kładziemy ostatni krążek ciasta, nasączamy i całość pokrywamy resztą śmietany. Ścieramy na tarce czekoladę i posypujemy tort.


Biszkopt:
Przepis na biszkopt Hichotki zrobiony z 1,5 porcji w dużej metalowej misce.
Krem czekoladowy:
Oczywiście najlepiej go zrobić samemu ale mi jak do tej pory nigdy nie wyszedł bardzo dobry...zawsze jest za rzadki



Warstwa śmietanowa:
1/2 litra śmietany 36% ubitej z 2 śmietan-fixami (odkładamy część śmietany do dekoracji wierzchu tortu)
Słoik kompotu wiśniowego
50 ml alkoholu
ok 5 kostek gorzkiej czekolady
Biszkopt upiekłam, wiśnie z kompotu odsączyłam i zalałam alkoholem, odstawiłam na pare godzin.
Biszkopt przecięłam na 3 części, wiśnie odsączyłam z resztki alkoholu, który dolałam do kompotu.
Spód tortu nasączyłam kompotem, wyłożyłam krem czekoladowy i ponad połowę wiśni, na to drugi krążek, nasączyć, wyłożyć bitą śmietanę i reszte wiśni. Kładziemy ostatni krążek ciasta, nasączamy i całość pokrywamy resztą śmietany. Ścieramy na tarce czekoladę i posypujemy tort.

