- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
5 jajek, 15 dag cukru pudru, 1 łyżka kandyzowanej skorki pomarańczowej, 2 łyżki
mielonych migdałów, 12 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka proszku
do pieczenia, 20 dag maku, masło i bułka tarta do formy, 1/2 słoika konfitury morelowej,
perełki cukrowe do dekoracji.
Poncz: 1/2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 3 łyżki rumu - Ja zrobiłam bez alkoholu lecz z
sokiem z mandarynek
Krem: 30 dag białej czekolady, 25 dag śmietany kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru
Oddziel żółtka od białek, białka ubij na piane z cukrem pudrem, a potem kolejno dodaj
żółtka, skórkę pomarańczową i migdały. Połącz obie mąki, dodać sypki mak i proszek do
pieczenia, delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Wlej do tortownicy wysmarowanej
masłem i posypanej bułka. Piecz ca 45 min w temp. 180 st,
Zrób poncz: zimna przegotowana wodę wymieszaj z cukrem i rumem.
Czekoladę przeznaczona na krem rozpuść na parze. Dwie łyżki rozlej na gładkim blacie,
a gdy czekolada zastygnie, nożem zeskrob dość grube wiórki.
Schłodzoną śmietanę ubij z łyżeczką cukru pudru i połącz z resztą rozpuszczonej,
schłodzonej czekolady. Placek makowy przekrój na pół i nasącz ponczem. Dolna część
posmaruj konfiturą, na niej rozsmaruj polowe kremu. Przykryj górnym plackiem. Wierzch
posmaruj reszta kremu. Przed podaniem udekoruj tort wiórkami białej czekolady i
perełkami cukrowymi
--
mielonych migdałów, 12 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka proszku
do pieczenia, 20 dag maku, masło i bułka tarta do formy, 1/2 słoika konfitury morelowej,
perełki cukrowe do dekoracji.
Poncz: 1/2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 3 łyżki rumu - Ja zrobiłam bez alkoholu lecz z
sokiem z mandarynek
Krem: 30 dag białej czekolady, 25 dag śmietany kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru
Oddziel żółtka od białek, białka ubij na piane z cukrem pudrem, a potem kolejno dodaj
żółtka, skórkę pomarańczową i migdały. Połącz obie mąki, dodać sypki mak i proszek do
pieczenia, delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Wlej do tortownicy wysmarowanej
masłem i posypanej bułka. Piecz ca 45 min w temp. 180 st,
Zrób poncz: zimna przegotowana wodę wymieszaj z cukrem i rumem.
Czekoladę przeznaczona na krem rozpuść na parze. Dwie łyżki rozlej na gładkim blacie,
a gdy czekolada zastygnie, nożem zeskrob dość grube wiórki.
Schłodzoną śmietanę ubij z łyżeczką cukru pudru i połącz z resztą rozpuszczonej,
schłodzonej czekolady. Placek makowy przekrój na pół i nasącz ponczem. Dolna część
posmaruj konfiturą, na niej rozsmaruj polowe kremu. Przykryj górnym plackiem. Wierzch
posmaruj reszta kremu. Przed podaniem udekoruj tort wiórkami białej czekolady i
perełkami cukrowymi

--
Ostatnią edycję dokonał moderator: