Upiec biszkopt. Ostudzić i podzielić na 2 części. Nie podaję przepisu, bo napewno każdy ma swój sprawdzony.
Masa makowa:
30 dkg maku
1 margaryna
1 szkl. cukru
4 jajka
bakalie (orzechy włoskie, migdały, rodzynki) około 2 szklanek
aromat migdałowy
polewa czekoladowa
płatki migdałowe do dekoracji, ale nie koniecznie
Mak zalać całkowicie wodą i gotować około 20 minut, odsączyć i przemielić 3 razy. Margarynę rozpuścić z cukrem. Przestudzony mak połączyć z jajkami, dodać sparzone bakalie (orzechy i migdały kroję na 2-3 cząstki)...tak przygotowany mak włożyć do gotującego się tłuszczu i mieszając gotować ok. 5 minut, pod koniec gotowania dodać aromat. Połowę gorącej masy makowej wyłożyć na spód biszkoptu, przykryć wierzchem biszkoptu i na niego wyłożyć resztę gorącej masy makowej smarując również boki tortu.
Tort polać polewą czekoladową, boki można oblepić płatkami migdałowymi.
Masa makowa:
30 dkg maku
1 margaryna
1 szkl. cukru
4 jajka
bakalie (orzechy włoskie, migdały, rodzynki) około 2 szklanek
aromat migdałowy
polewa czekoladowa
płatki migdałowe do dekoracji, ale nie koniecznie
Mak zalać całkowicie wodą i gotować około 20 minut, odsączyć i przemielić 3 razy. Margarynę rozpuścić z cukrem. Przestudzony mak połączyć z jajkami, dodać sparzone bakalie (orzechy i migdały kroję na 2-3 cząstki)...tak przygotowany mak włożyć do gotującego się tłuszczu i mieszając gotować ok. 5 minut, pod koniec gotowania dodać aromat. Połowę gorącej masy makowej wyłożyć na spód biszkoptu, przykryć wierzchem biszkoptu i na niego wyłożyć resztę gorącej masy makowej smarując również boki tortu.
Tort polać polewą czekoladową, boki można oblepić płatkami migdałowymi.
Ostatnią edycję dokonał moderator: