Tort makowy

infolinia

Member
Lis 17, 2005
260
0
0
Upiec biszkopt. Ostudzić i podzielić na 2 części. Nie podaję przepisu, bo napewno każdy ma swój sprawdzony.

Masa makowa:
30 dkg maku
1 margaryna
1 szkl. cukru
4 jajka
bakalie (orzechy włoskie, migdały, rodzynki) około 2 szklanek
aromat migdałowy
polewa czekoladowa
płatki migdałowe do dekoracji, ale nie koniecznie

Mak zalać całkowicie wodą i gotować około 20 minut, odsączyć i przemielić 3 razy. Margarynę rozpuścić z cukrem. Przestudzony mak połączyć z jajkami, dodać sparzone bakalie (orzechy i migdały kroję na 2-3 cząstki)...tak przygotowany mak włożyć do gotującego się tłuszczu i mieszając gotować ok. 5 minut, pod koniec gotowania dodać aromat. Połowę gorącej masy makowej wyłożyć na spód biszkoptu, przykryć wierzchem biszkoptu i na niego wyłożyć resztę gorącej masy makowej smarując również boki tortu.
Tort polać polewą czekoladową, boki można oblepić płatkami migdałowymi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36

infolinia

Member
Lis 17, 2005
260
0
0
Już mogę wkleić zdjęcia...tylko biszkopt wyrósł mi jak szalony i zamiast na 2 części musiałam podzielić na 3 :lol: niestety nie ma takiego efektu jak ten z 2 części.


8fc756c8f7d6c9d79b9d9dadfd52c6fe-1170390.jpg

a7c235223d96f43b874eb6653889ebdf-1170392.jpg