Tort marchwiowy

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Bardzo smaczny i oryginalny tort.

Skladniki:
30 dkg marchwi
5 jaj
1 szklanka cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
25 dkg orzechow wloskich lub laskowych
6 lyzek tartej bulki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
pol lyzeczki mielonego cynamonu
1 lyzka rumu

Na lukier kakaowy:
1,5 szklanki cukru
1 lyzka kakao
2 lyzki rumu
4 lyzki goracej wody

Obrana marchew scieramy na tarce o srednich otworach (nie nalezy trzec na miazge, gdyz bedzie zakalec). Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ucieramy z 3 lyzkami goracej wody, a gdy sie spienia ucieramy z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Z bialek ubijamy piane ze szczypta soli.
Do utartej masy z zoltek dodajemy marchew, zmielone orzechy, tarta bulke, proszek do pieczenia, cynamon i rum, a na koncu piane z bialek. Delikatnie mieszamy. Przekladamy do natluszczonej i wysypanej tarta bulka tortownicy (ok.24 cm). Pieczemy w temperaturze 180º okolo 1 godziny.
Do dekoracji mozemy zrobic lukier - cukier pude ucieramy z kakao, rumem i goraca woda. Upieczony. cieply torcik rowno lukrujemy.
Przepis pochodzi z ksiazki "Ciasta i ciasteczka", robilam ten tort dla kolezanki na urodziny i byl wspanialy. Mozna oblac polewa czekoladowa i udekorowac orzechami i rodzynkami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: