Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort marchwiowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 525413" data-attributes="member: 2980"><p>Bardzo smaczny i oryginalny tort.</p><p></p><p>Skladniki: </p><p>30 dkg marchwi</p><p>5 jaj</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1 torebka cukru waniliowego</p><p>szczypta soli</p><p>25 dkg orzechow wloskich lub laskowych</p><p>6 lyzek tartej bulki</p><p>1 lyzeczka proszku do pieczenia</p><p>pol lyzeczki mielonego cynamonu</p><p>1 lyzka rumu</p><p></p><p>Na lukier kakaowy: </p><p>1,5 szklanki cukru</p><p>1 lyzka kakao</p><p>2 lyzki rumu</p><p>4 lyzki goracej wody</p><p></p><p>Obrana marchew scieramy na tarce o srednich otworach (nie nalezy trzec na miazge, gdyz bedzie zakalec). Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ucieramy z 3 lyzkami goracej wody, a gdy sie spienia ucieramy z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Z bialek ubijamy piane ze szczypta soli.</p><p>Do utartej masy z zoltek dodajemy marchew, zmielone orzechy, tarta bulke, proszek do pieczenia, cynamon i rum, a na koncu piane z bialek. Delikatnie mieszamy. Przekladamy do natluszczonej i wysypanej tarta bulka tortownicy (ok.24 cm). Pieczemy w temperaturze 180&ordm; okolo 1 godziny.</p><p>Do dekoracji mozemy zrobic lukier - cukier pude ucieramy z kakao, rumem i goraca woda. Upieczony. cieply torcik rowno lukrujemy.</p><p>Przepis pochodzi z ksiazki &quot;Ciasta i ciasteczka&quot;, robilam ten tort dla kolezanki na urodziny i byl wspanialy. Mozna oblac polewa czekoladowa i udekorowac orzechami i rodzynkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 525413, member: 2980"] Bardzo smaczny i oryginalny tort. Skladniki: 30 dkg marchwi 5 jaj 1 szklanka cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 25 dkg orzechow wloskich lub laskowych 6 lyzek tartej bulki 1 lyzeczka proszku do pieczenia pol lyzeczki mielonego cynamonu 1 lyzka rumu Na lukier kakaowy: 1,5 szklanki cukru 1 lyzka kakao 2 lyzki rumu 4 lyzki goracej wody Obrana marchew scieramy na tarce o srednich otworach (nie nalezy trzec na miazge, gdyz bedzie zakalec). Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ucieramy z 3 lyzkami goracej wody, a gdy sie spienia ucieramy z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Z bialek ubijamy piane ze szczypta soli. Do utartej masy z zoltek dodajemy marchew, zmielone orzechy, tarta bulke, proszek do pieczenia, cynamon i rum, a na koncu piane z bialek. Delikatnie mieszamy. Przekladamy do natluszczonej i wysypanej tarta bulka tortownicy (ok.24 cm). Pieczemy w temperaturze 180º okolo 1 godziny. Do dekoracji mozemy zrobic lukier - cukier pude ucieramy z kakao, rumem i goraca woda. Upieczony. cieply torcik rowno lukrujemy. Przepis pochodzi z ksiazki "Ciasta i ciasteczka", robilam ten tort dla kolezanki na urodziny i byl wspanialy. Mozna oblac polewa czekoladowa i udekorowac orzechami i rodzynkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort marchwiowy
Top
Bottom