- Lis 24, 2006
- 26
- 0
- 0
Tort Mazarin
SKŁADNIKI
• 10 dag masła lub margaryny
• 1/5 szklanki cukru
• 1 szklanka mąki
Masa migdałowa:
• 4 jajka
• niepełna szklanka cukru
• 10dag migdałów słodkich
• 2 migdały gorzkie
• 10 dag masła lub margaryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Posiekać wszystkie składniki ciasta. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin. Sparzyć, obrać i zemleć migdały. Ubijać jajka z cukrem na białą masę, dodać migdały i rozpuszczone masło. Dobrze wymieszać. Wylepić ciastem średnią tortownicę (22 cm średnicy), uformować wyższy brzeg. Wlać masę migdałową na ciasto i piec w nagrzanym do temperatury 200°C piecyku około 45 minut. Ostudzony torcik można posypać cukrem pudrem i Można podawać z bitą śmietaną lub lodami WANILIOWYMI mymieszanymi z uprażonymi migdałami PYYCHA
SKŁADNIKI
• 10 dag masła lub margaryny
• 1/5 szklanki cukru
• 1 szklanka mąki
Masa migdałowa:
• 4 jajka
• niepełna szklanka cukru
• 10dag migdałów słodkich
• 2 migdały gorzkie
• 10 dag masła lub margaryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Posiekać wszystkie składniki ciasta. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin. Sparzyć, obrać i zemleć migdały. Ubijać jajka z cukrem na białą masę, dodać migdały i rozpuszczone masło. Dobrze wymieszać. Wylepić ciastem średnią tortownicę (22 cm średnicy), uformować wyższy brzeg. Wlać masę migdałową na ciasto i piec w nagrzanym do temperatury 200°C piecyku około 45 minut. Ostudzony torcik można posypać cukrem pudrem i Można podawać z bitą śmietaną lub lodami WANILIOWYMI mymieszanymi z uprażonymi migdałami PYYCHA