Tort ‘Mokka’ z kremem maślanym
Biszkopt:
4 jaja
2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
100 g cukru
70 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kawowy:
140 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
30 dag miękkiego masła
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
Biszkopt: żółtka wymieszać z gorącą wodą, dodać skórkę cytrynową i cały czas mieszając dodawać cukier. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z masą zółtkową a następnie delikatnie z mąkami z proszkiem. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w temp. 180-200 stopni. Po ostudzeniu przekroić na trzy części.
Krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać 0,5 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, żółtkami i kawą rozpuszczalną, zagęścić rozrobioną mąką ziemniaczną – ostudzić. Masło utrzeć z zimnym budyniem (dokładnie rozmieszanym, co by grudek nie było).
Biszkopt przełożyć kremem, wierzch i boki również posmarować kremem. Przyozdobić wyciśniętymi ze szprycki różyczkami, posypać wiórkami czekoladowymi.
Źródło „Moja Kuchnia’94”
Biszkopt:
4 jaja
2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
100 g cukru
70 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kawowy:
140 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
30 dag miękkiego masła
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
Biszkopt: żółtka wymieszać z gorącą wodą, dodać skórkę cytrynową i cały czas mieszając dodawać cukier. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z masą zółtkową a następnie delikatnie z mąkami z proszkiem. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w temp. 180-200 stopni. Po ostudzeniu przekroić na trzy części.
Krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać 0,5 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, żółtkami i kawą rozpuszczalną, zagęścić rozrobioną mąką ziemniaczną – ostudzić. Masło utrzeć z zimnym budyniem (dokładnie rozmieszanym, co by grudek nie było).
Biszkopt przełożyć kremem, wierzch i boki również posmarować kremem. Przyozdobić wyciśniętymi ze szprycki różyczkami, posypać wiórkami czekoladowymi.
Źródło „Moja Kuchnia’94”