Tort niewyprasowany podam w wersji, w której zrobiony być powinien - bo ten na zdjęciu to dopasowany do mojej diety jest: czyli z ciasta kruchego.
TORT NIEWYPRASOWANY
Składniki:
Ciasto:
250 g orzechów laskowych (lub migdałów)
6 jaj
80 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki chleba świętojańskiego (lub kakao)
60 g skrobi ziemniaczanej
250 g tłuszczu
Masa cukrowa:
400 g cukru pudru
50 g glukozy
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
Orzechy mielimy i mieszamy z proszkiem. Żółtka cierpliwie ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier (80 g) i masę żółtkową, i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dodajemy orzechy i mieszamy delikatnie. Pieczemy w temp. 190 st. C ok. 40 min Szklankę cukru wsypujemy do garnuszka i na ogniu żywym przerabiamy go na karmel. "Pod ręką" mamy przygotowaną 1,5 szkl gorącej wody i gdy już karmel jest dość karmelowy to go tą wodą rozpuszczamy. Skrobię i mąkę chleba świętojańskiego mieszamy ze sobą i z 0,5 szkl wody zimnej. Następnie tę mieszankę wlewamy do rozpuszczonego karmelu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy tłuszcz i masa karmelowa mają już temperaturę pokojową to my ponownie bierzemy się do pracy. Oba składniki tniemy na kawałki i mieszamy ze sobą przy pomocy miksera. Jak już masa stanie się jednolita w smaku i wyglądzie to kończymy miksowanie. Ciasto orzechowe przecinamy na pół tak aby uzyskać 2 krążki. Krążki nasączamy wodą przegotowaną (może być z większym lub mniejszym dodatkiem wódki czystej). Na pierwszy krążek wykładamy 3/4 masy kremowej, przykrywamy drugim krążkiem i na nim rozsmarowujemy resztę kremu. Boki tortu również smarujemy kremem. Żelatynę rozpuszczamy w 35 ml wody i mieszamy z cukrem pudrem i glukoza. Nie ukrywam, że najszybciej zrobimy to przy pomocy malaksera, ale ręcznie też jest to możliwe. Jak już mamy kulę elastycznej masy to ją rozwałkowujemy na placek dość duży, który kładziemy na naszym torcie i ugniatamy, by wyglądał jak na załączonym obrazku.
Czekamy kilka godzin, aż się smaki przegryzą i wcinamy.
TORT NIEWYPRASOWANY

Składniki:
Ciasto:
250 g orzechów laskowych (lub migdałów)
6 jaj
80 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki chleba świętojańskiego (lub kakao)
60 g skrobi ziemniaczanej
250 g tłuszczu
Masa cukrowa:
400 g cukru pudru
50 g glukozy
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
Orzechy mielimy i mieszamy z proszkiem. Żółtka cierpliwie ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier (80 g) i masę żółtkową, i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dodajemy orzechy i mieszamy delikatnie. Pieczemy w temp. 190 st. C ok. 40 min Szklankę cukru wsypujemy do garnuszka i na ogniu żywym przerabiamy go na karmel. "Pod ręką" mamy przygotowaną 1,5 szkl gorącej wody i gdy już karmel jest dość karmelowy to go tą wodą rozpuszczamy. Skrobię i mąkę chleba świętojańskiego mieszamy ze sobą i z 0,5 szkl wody zimnej. Następnie tę mieszankę wlewamy do rozpuszczonego karmelu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy tłuszcz i masa karmelowa mają już temperaturę pokojową to my ponownie bierzemy się do pracy. Oba składniki tniemy na kawałki i mieszamy ze sobą przy pomocy miksera. Jak już masa stanie się jednolita w smaku i wyglądzie to kończymy miksowanie. Ciasto orzechowe przecinamy na pół tak aby uzyskać 2 krążki. Krążki nasączamy wodą przegotowaną (może być z większym lub mniejszym dodatkiem wódki czystej). Na pierwszy krążek wykładamy 3/4 masy kremowej, przykrywamy drugim krążkiem i na nim rozsmarowujemy resztę kremu. Boki tortu również smarujemy kremem. Żelatynę rozpuszczamy w 35 ml wody i mieszamy z cukrem pudrem i glukoza. Nie ukrywam, że najszybciej zrobimy to przy pomocy malaksera, ale ręcznie też jest to możliwe. Jak już mamy kulę elastycznej masy to ją rozwałkowujemy na placek dość duży, który kładziemy na naszym torcie i ugniatamy, by wyglądał jak na załączonym obrazku.
Czekamy kilka godzin, aż się smaki przegryzą i wcinamy.