- Cze 26, 2008
- 14
- 0
- 0
Mój debiut na tym forum
Przepis chyba Nigelli, zmodyfikowany odrobinę po pierwszym pieczeniu, już sama nawet nie wiem kiedy
Ciasto bardzo wilgotne i super lekkie (nie mylić z niewielką kalorycznością
)
Składniki na ciasto:
7 jajek
125 g masła
500 g Nutelli
100 g mielonych orzechów laskowych (czasem robię z migdałami)
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki likieru czekoladowego
szczypta soli
Polewa
150 g gorzkiej czekolady
100 ml kremówki
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. W drugiej misce ubijamy masło z Nutellą i alkoholem, dodajemy żółtka, orzechy i przestudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Kiedy wszystkie składniki są już dobrze wymieszane dodajemy łyżką pianę i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (20 – 23 cm ) i pieczemy w temperaturze 180 stopni 45 minut. Najlepiej jednak po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre w środku. W rondelku gotujemy śmietankę z czekoladą i zdejmujemy z ognia kiedy czekolada całkiem się rozpuści i połączy ze śmietaną. Ciasto najlepsze po kilku godzinach


Przepis chyba Nigelli, zmodyfikowany odrobinę po pierwszym pieczeniu, już sama nawet nie wiem kiedy

Składniki na ciasto:
7 jajek
125 g masła
500 g Nutelli
100 g mielonych orzechów laskowych (czasem robię z migdałami)
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki likieru czekoladowego
szczypta soli
Polewa
150 g gorzkiej czekolady
100 ml kremówki
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. W drugiej misce ubijamy masło z Nutellą i alkoholem, dodajemy żółtka, orzechy i przestudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Kiedy wszystkie składniki są już dobrze wymieszane dodajemy łyżką pianę i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (20 – 23 cm ) i pieczemy w temperaturze 180 stopni 45 minut. Najlepiej jednak po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre w środku. W rondelku gotujemy śmietankę z czekoladą i zdejmujemy z ognia kiedy czekolada całkiem się rozpuści i połączy ze śmietaną. Ciasto najlepsze po kilku godzinach


