Tort orzechowy - szybki

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
* włoskie orzechy zmielone 20 dag
* jaja 6 szt
* cukier niepełna szklanka
* biszkopty zmielone 3 łyżki
* proszek do pieczenia
* cukier waniliowy

do formy:
* tłuszcz

krem:
* masło lub margaryna - 3/4 kostki
* żółtko 1 szt
* cukier puder 3/4 szklanki
* rozpuszczalna kawa 2 łyżeczki

do dekoracji:
* czekoladowe ziarenka kawy,
* orzechy włoskie połówki,
* lub inna - np kremowa dekoracja

Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Dalej miksować, dodając do masy jajecznej na przemian starte biszkopty, po łyżce orzechów i pianę.
Masę przełożyć do natłuszczonej formy.
Piec 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni C.
Krem:
kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na parze.
Gdy masa zgęstnieje, dodać kawę.

Ciasto wystudzić.
Wierzch i boki posmarować cienką warstwą kremu. Tort udekorować połówkami orzechów lub czekoladowymi ziarenkami kawy .
Ten torcik był robiony na specjalną okazję... chrzciny..

FOTKI_Z__SONY_005.jpg
 

Załączniki

  • FOTKI_Z__SONY_005.jpg
    FOTKI_Z__SONY_005.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 2