Tort orzechowy

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
100g orzechów włoskich uprażonych lekko na patelni
250g maki
25g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
200g miodu
4 jaja
kieliszek rumu

Nadzienie:
200g orzechów włoskich
100g maki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej wanilii
100g miodu
100g masła
1/4l mleka
80ml likieru orzechowego
sok z 1 pomarańczy

0,4l smietanki kremówki
2 łyzki cukru
1/2 łyzeczki zmielonej wanilii

Orzechy drobno zmielić i wymieszac z mąką, kakao i proszkiem. Masło utrzeć z miodem na puch, pod koniec dodać mąkę, jaja i rum. Wylać do tortownicy, piec około 30 min w 170 stopniach.

100g orzechów grubo posiekać i uprazyć z mąką. Do orzechów i mąki dodać przyprawy, masło, miód i mleko i gotowac tak długa aż zgęstnieje.
Ciasto przekroić na dwa krążki skropić sokiem i połową likieru, pozostały likier dodac do masy, wyłożyć ja na ciasto przykryc drugim i pozostwaić do ostygnięcia.

Pozostałe orzech drobno zmielić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wanilią, dodac zmielone orzechy, delikatnie połączyć. Wierzch i boki posmarowac śmietaną i udekorować połówkami orzechów.