Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort orzechowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gusia" data-source="post: 38653" data-attributes="member: 104"><p>100g orzechów włoskich uprażonych lekko na patelni</p><p>250g maki</p><p>25g kakao</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>200g miękkiego masła</p><p>200g miodu</p><p>4 jaja</p><p>kieliszek rumu</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>200g orzechów włoskich</p><p>100g maki</p><p>1/2 łyżeczki cynamonu</p><p>1/2 łyżeczki zmielonej wanilii</p><p>100g miodu</p><p>100g masła</p><p>1/4l mleka</p><p>80ml likieru orzechowego</p><p>sok z 1 pomarańczy</p><p></p><p>0,4l smietanki kremówki</p><p>2 łyzki cukru</p><p>1/2 łyzeczki zmielonej wanilii</p><p></p><p>Orzechy drobno zmielić i wymieszac z mąką, kakao i proszkiem. Masło utrzeć z miodem na puch, pod koniec dodać mąkę, jaja i rum. Wylać do tortownicy, piec około 30 min w 170 stopniach.</p><p></p><p>100g orzechów grubo posiekać i uprazyć z mąką. Do orzechów i mąki dodać przyprawy, masło, miód i mleko i gotowac tak długa aż zgęstnieje.</p><p>Ciasto przekroić na dwa krążki skropić sokiem i połową likieru, pozostały likier dodac do masy, wyłożyć ja na ciasto przykryc drugim i pozostwaić do ostygnięcia.</p><p></p><p>Pozostałe orzech drobno zmielić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wanilią, dodac zmielone orzechy, delikatnie połączyć. Wierzch i boki posmarowac śmietaną i udekorować połówkami orzechów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gusia, post: 38653, member: 104"] 100g orzechów włoskich uprażonych lekko na patelni 250g maki 25g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g miękkiego masła 200g miodu 4 jaja kieliszek rumu Nadzienie: 200g orzechów włoskich 100g maki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii 100g miodu 100g masła 1/4l mleka 80ml likieru orzechowego sok z 1 pomarańczy 0,4l smietanki kremówki 2 łyzki cukru 1/2 łyzeczki zmielonej wanilii Orzechy drobno zmielić i wymieszac z mąką, kakao i proszkiem. Masło utrzeć z miodem na puch, pod koniec dodać mąkę, jaja i rum. Wylać do tortownicy, piec około 30 min w 170 stopniach. 100g orzechów grubo posiekać i uprazyć z mąką. Do orzechów i mąki dodać przyprawy, masło, miód i mleko i gotowac tak długa aż zgęstnieje. Ciasto przekroić na dwa krążki skropić sokiem i połową likieru, pozostały likier dodac do masy, wyłożyć ja na ciasto przykryc drugim i pozostwaić do ostygnięcia. Pozostałe orzech drobno zmielić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wanilią, dodac zmielone orzechy, delikatnie połączyć. Wierzch i boki posmarowac śmietaną i udekorować połówkami orzechów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort orzechowy
Top
Bottom