Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort orzechowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="anni" data-source="post: 980823" data-attributes="member: 17357"><p>[ATTACH=full]52850[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis z ukraińskiej gazety</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>* 6 jajek</p><p>* 300 g cukru</p><p>* 1,5 szklanki orzechów włoskich</p><p>* 250 g mąki</p><p>* 1 łyżka (stołowa) proszku do pieczenia</p><p>* 100 ml wody</p><p></p><p></p><p></p><p>Krem: </p><p></p><p>* 400 g masła</p><p>* 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej</p><p>* skórka otarta z cytryny</p><p>* 1 łyżka spirytusu</p><p>* czekolada</p><p></p><p></p><p>Ciasto: Ubić białka z połową cukru. Oddzielnie ubić ubić żółtka z drugą połową cukru, dolewając wodę. Podsuszone i zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mieszaniny suchych produktów dodać ubite żółtka i pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do kwadratowej formy 20x22 i piec przez ok. 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni</p><p>Upieczone i wystudzone ciasto należy przeciąć na trzy blaty, które smarujemy kremem</p><p></p><p>Krem: Masło dobrze utrzeć mikserem, dodając stopniowo mleko skondensowane. Dodać również spirytus i skórkę z cytryny.</p><p></p><p>Żeby ciasto ładnie wyglądało, należy boki posmarować kremem a na wierzch dać polewę z czekolady</p><p></p><p>( ja nie dawałam polewy czekoladowej, ilość masła w kremie zmniejszyłam do 250 g, cukru w cieście do 200g. Piekłam trzy oddzielne blaty w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Zamiast spirytusu dałam koniak)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="anni, post: 980823, member: 17357"] [ATTACH=full]52850[/ATTACH] Przepis z ukraińskiej gazety Ciasto: * 6 jajek * 300 g cukru * 1,5 szklanki orzechów włoskich * 250 g mąki * 1 łyżka (stołowa) proszku do pieczenia * 100 ml wody Krem: * 400 g masła * 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej * skórka otarta z cytryny * 1 łyżka spirytusu * czekolada Ciasto: Ubić białka z połową cukru. Oddzielnie ubić ubić żółtka z drugą połową cukru, dolewając wodę. Podsuszone i zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mieszaniny suchych produktów dodać ubite żółtka i pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do kwadratowej formy 20x22 i piec przez ok. 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni Upieczone i wystudzone ciasto należy przeciąć na trzy blaty, które smarujemy kremem Krem: Masło dobrze utrzeć mikserem, dodając stopniowo mleko skondensowane. Dodać również spirytus i skórkę z cytryny. Żeby ciasto ładnie wyglądało, należy boki posmarować kremem a na wierzch dać polewę z czekolady ( ja nie dawałam polewy czekoladowej, ilość masła w kremie zmniejszyłam do 250 g, cukru w cieście do 200g. Piekłam trzy oddzielne blaty w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Zamiast spirytusu dałam koniak) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort orzechowy
Top
Bottom