- Kwi 11, 2009
- 11
- 0
- 0
Przepis koleżanki mojej babci, który robimy od lat.
TORT FINLANDZKI
Ciasto
125g masła
125g cukru
5 łyżek śmietany słodkiej ( zastąpienie jej mlekiem daje nieco inną faktuę ciasta)
3 żółtka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g mąki
masło ucieramy z cukrem, następnie z żółtkami. Dodajemy śmietanę, na koniec mąkę z proszkiem. Porcję ciasta dzielimy na dwie w miarę równe części. Połową masy wysmarowujemy 24 cm tortownicę wyłożoną na spodzie gazetą albo papierem do pieczenia. Wychodzi dośc cieńka warstwa.
pieczemy na złotawy kolor przez 12 min w temp. 180 stopni C
Beza
3 białka
150g cukru
w trakcie pieczenia placka ubijamy bezę. Następnie natychmiast po wyjeciu, na gorące ciasto rozsmarowujemy połowę bezy.
Ciasto ląduje na kolejne 10 min do 180 stopni C. Tak samo postępujemy z drugim plackiem, który z wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi
Placki następnie muszą ostygnąć.
Masa wiśniowa:
430 g wiśni
1/4l soku z wiśni
1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
1 łyżka cukru - opcjonalnie jeśli wiśnie są strasznie kwaśne
Zagotowujemy sok tak jak budyń albo kisiel. Na koniec dodajemy wiśnie, mieszamy. odstawiamy do wystygnięcia.
Krem:
450/500ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
3-4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy następnie i rozpuszczamy. Kremówkę należy ubić, następnie wmieszać żelatynę.
Masą smarujemy spodni placek, następnie wykładamy wiśnie i resztę kremówki.
Na góre kładziemy placek z płatkami migdałowymi.
Teraz ciasto musi poleżeć z dwie godziny w zimnie, żeby kremówka nam się scięła.
To już gotowe ciasto. Pyszne i zwykle nie wytrzymuje jednego dnia
Smacznego!
TORT FINLANDZKI
Ciasto
125g masła
125g cukru
5 łyżek śmietany słodkiej ( zastąpienie jej mlekiem daje nieco inną faktuę ciasta)
3 żółtka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g mąki
masło ucieramy z cukrem, następnie z żółtkami. Dodajemy śmietanę, na koniec mąkę z proszkiem. Porcję ciasta dzielimy na dwie w miarę równe części. Połową masy wysmarowujemy 24 cm tortownicę wyłożoną na spodzie gazetą albo papierem do pieczenia. Wychodzi dośc cieńka warstwa.

pieczemy na złotawy kolor przez 12 min w temp. 180 stopni C
Beza
3 białka
150g cukru
w trakcie pieczenia placka ubijamy bezę. Następnie natychmiast po wyjeciu, na gorące ciasto rozsmarowujemy połowę bezy.

Ciasto ląduje na kolejne 10 min do 180 stopni C. Tak samo postępujemy z drugim plackiem, który z wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi
Placki następnie muszą ostygnąć.

Masa wiśniowa:
430 g wiśni
1/4l soku z wiśni
1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
1 łyżka cukru - opcjonalnie jeśli wiśnie są strasznie kwaśne
Zagotowujemy sok tak jak budyń albo kisiel. Na koniec dodajemy wiśnie, mieszamy. odstawiamy do wystygnięcia.
Krem:
450/500ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
3-4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy następnie i rozpuszczamy. Kremówkę należy ubić, następnie wmieszać żelatynę.

Masą smarujemy spodni placek, następnie wykładamy wiśnie i resztę kremówki.

Na góre kładziemy placek z płatkami migdałowymi.
Teraz ciasto musi poleżeć z dwie godziny w zimnie, żeby kremówka nam się scięła.

To już gotowe ciasto. Pyszne i zwykle nie wytrzymuje jednego dnia
Smacznego!