Ciasto czekoladowe:
6 jaj
1 1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
4 gruszki
4 łyżki cukru
300ml wody
Masa:
1/2 l śmietany 18%
1 l śmietany 30%
3 cukry waniliowe ( paczuszki na 1 kg mąki, każda paczka po 16g)
20g żelatyny (paczka na 1 l wody)
Żółtka utrzeć z połową cukru na białą masę, białka ubić na sztywno dodać reszte cukru i jeszcze chwilkę ubijać. Połączyć obie masy delikatnie. Mąki, kakao i proszek połączyć razem. W masę jajeczną wmieszać na zmainę mieszankę mąk i olej, powoli i stopniowo. Wylac ciasto do tortownicy o średnicy 30 cm i upiec w temperaturze 180 stopni. Moje ciasto piekło się 25 minut, ale trzeba sprawdzać patyczkiem, bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Gruszki obrac ze skórki, podzielić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Wodę zagotowac z cukrem, dodać gruszki i gotowac około 15- 20 minut. Co jakiś czas trzeba sprawdzać, czy gruszki już są miękkie. Mogą sie gotować dłużej lub krócej w zależności od tego jak miękkie pierwotnie były.
Odlać 1/2 szklanki syropu w którym gotowały się gruszki i rozpuścić w nim żelatynę. Śmietanę 18% połączyć z żelatyną, odstawić do lodówki, żeby lekko stężała. Odłożyć około 1,5 szklanki śmietany 30%, resztę ubić z cukrami waniliowymi i połączyć ze śmietaną z żelatyną.
Jedną ćwiartkę gruszki odłożyć. Ciasto przekroić na pół wyłożyć 1/3 masy poukładać gruszki na nim i wylać resztę masy, zostawiając około 1 szklanki. Przykryć drugim krążkiem ciasto i wyłożyć na wierzch resztę masy. Pozostawiona gruszkę podzielić na 5 plasterków i udekorować wierzch tortu. Wstawić do lodówki, żeby stężało.
Udekorować wierzch tortu rozetkami z pozostałej śmietany, bok wysmarować śmietaną.
6 jaj
1 1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
4 gruszki
4 łyżki cukru
300ml wody
Masa:
1/2 l śmietany 18%
1 l śmietany 30%
3 cukry waniliowe ( paczuszki na 1 kg mąki, każda paczka po 16g)
20g żelatyny (paczka na 1 l wody)
Żółtka utrzeć z połową cukru na białą masę, białka ubić na sztywno dodać reszte cukru i jeszcze chwilkę ubijać. Połączyć obie masy delikatnie. Mąki, kakao i proszek połączyć razem. W masę jajeczną wmieszać na zmainę mieszankę mąk i olej, powoli i stopniowo. Wylac ciasto do tortownicy o średnicy 30 cm i upiec w temperaturze 180 stopni. Moje ciasto piekło się 25 minut, ale trzeba sprawdzać patyczkiem, bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Gruszki obrac ze skórki, podzielić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Wodę zagotowac z cukrem, dodać gruszki i gotowac około 15- 20 minut. Co jakiś czas trzeba sprawdzać, czy gruszki już są miękkie. Mogą sie gotować dłużej lub krócej w zależności od tego jak miękkie pierwotnie były.
Odlać 1/2 szklanki syropu w którym gotowały się gruszki i rozpuścić w nim żelatynę. Śmietanę 18% połączyć z żelatyną, odstawić do lodówki, żeby lekko stężała. Odłożyć około 1,5 szklanki śmietany 30%, resztę ubić z cukrami waniliowymi i połączyć ze śmietaną z żelatyną.
Jedną ćwiartkę gruszki odłożyć. Ciasto przekroić na pół wyłożyć 1/3 masy poukładać gruszki na nim i wylać resztę masy, zostawiając około 1 szklanki. Przykryć drugim krążkiem ciasto i wyłożyć na wierzch resztę masy. Pozostawiona gruszkę podzielić na 5 plasterków i udekorować wierzch tortu. Wstawić do lodówki, żeby stężało.
Udekorować wierzch tortu rozetkami z pozostałej śmietany, bok wysmarować śmietaną.

