- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0

Ciasto:
* 3 żółtka
* 250 g masła lub margaryny
* 1 szklanka śmietany
* оk. 500-600 g mąki
* 1 opakowanie/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 6 równych części i wstawić do lodówki na kilka godzin (jeszcze lepiej na noc).
* 3 białka
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* ok. 50 ml wódka/koniak
1 litr wiśni konserwowanych we własnym soku (bez pestek)
Wiśnie odcedzić od soku. Spryskać wódką lub koniakiem i odstawić na 30 minut.
Ubić sztywną pianę z 3 białek, dodając stopniowo 1 szklankę cukru. Do piany dodać wiśnie i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Jedną część ciasta cienko rozwałkować i włożyć do formy. Na ciasto wyłożyć 1/3 piany z wiśniami i nakryć drugą częścią ciasta. Brzegi obu ciast złączyć (zaszczypać). Wierzchnie ciasto nakłuć i wstawić do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika . Pieczemy ok. 30 minut.
Takim sposobem pieczemy trzy placki.
Gotowe placki przekładamy kremem
Dwa warianty kremu:
1. Krem budyniowy:
* 0.5 litra mleka,
* 3 łyżki mąki,
* 1 szklanka cukru,
* 1 jajko,
* cukier waniliowy
* 250 g masła
* 1-2 łyżki koniaku
Z mleka, mąki , cukru i jajka ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło i dodawać stopniowo zimny budyń, cały czas ucierając, na koniec dodają koniak.
2. Krem z gotowanego mleka skondensowanego
* 1 puszka gotowanego mleka skondensowanego (może być gotowa masa krówkowa) ,
* 250 g masła ,
* 1 łyżka koniaku
Utrzeć masło i dodać gotowane mleko oraz koniak. Utrzeć razem