Tort rabarbarowy

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
zrobiłam dziś-troszkę inaczej, więc może to nie jest dokładnie TEN tort, ale ten przepis mnie zainsirował
icon_wink.gif

moje zmiany: rabarbaru wzięłam 2x więcej, zamiast budyniu do podgotowanego, gorącego rabarbarbaru dodałam suchą galaretkę truskawkową z wanilią+ wiśniową (bo już drugiej truskawkowej nie miałam
icon_rolleyes.gif
) .
Biszkoptu nie wydrążałam, ale ścięłam z wierzchu cienki plaster, który ułożyłam potem na krzepnącej masie rabarbarowej. Wierz posmarowałam bitą śmietaną (podwójną porcję miałam), a boki i środek posypałam kruszonką-to już tak jak u Ciebie.

tort_rabarbarowy_051.jpg

Załączniki

• tort_rabarbarowy_051.jpg
    tort_rabarbarowy_051.jpg
    37.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
czy jeśli upiekę go dziś to w sobote będzie jeszcze świeży?

oj oj - ta smietana to mi chyba nie wytrzyma bez lodówki , do tego podróz
gruebel_2.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zrobiłam na jutro (z niewielkimi modyfikacjami*). Bardzo jestem ciekawa efektu.

*
do masy rabarbarowo - budyniowej dałam troszkę masła i garść płatków róży
nadzienie przykryłam dekielkami z ciasta i lekko je nasączyłam wodą z cytryną
do kremówki dodałam mascarpone (pudełko 250 g na kubeczek biedronkowej śmietanki)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Tort bardzo smaczny, choć następnym razem na prośbę rodziny nasączę jeszcze trochę spód, bo lubimy wilgotne biszkopty. Masa świetna, orzeźwiająca, idealna na upalne lato. Z posypki z bólem serca zrezygonowałam, bo "wyszły" mi mielone migdały, w Lidlu już ich nie ma, a z samych okruszków to byłoby pewnie nie to....
Ale na pewno kiedyś zrobię z posypką, bo tort wart powtórek.

A, dodam, że biszkopt z 4 jajek upiekłam w tortownicy o śr. 26 cm, a masę zrobiłam z 1,5 porcji ( ok. 700 g rabarbaru plus duży budyń na 3/4 l mleka), co jest moim zdaniem optymalne dla tej wielkości ciasta.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zrobiłam dla dzisiejszej jubilatki. Tym razem przekroiłam zwyczajnie biszkopt na pół i porządnie go nasączyłam. Masa jak poprzednio z półtorej porcji, z masłem, by była bardziej aksamitna.
Ponieważ zachowałam wysuszone okruszki z poprzedniego pieczenia, zrobiłam z nich kruszonkę, dodając rozdrobnione płatki migdałów. Zapowiada się pysznie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy