Tort rumuński

Be@tka

Member
Sty 28, 2012
141
0
0
Składniki:

Na ciasto:
  • 45 dkg mąki
  • 23 dkg miodu
  • 23 dkg cukru pudru
  • 15 dkg wiórek kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy

Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki razem zagnieść i upiec kilka placków (im ciensze tym lepiej) - powinno wyjść ok 8, ale jak mi sie nie chce w to "bawić" to robię 4 trochę grubsze. Piecze się bardzo krótko (ok 5 minut jak sa na prawde cieniutkie placki, do 10 min jak sa grubsze) w temp 180 C. Najlepiej piec na papierze, bo ciasto lubi się przyklejać do blachy.

Na masę:

  • 4 jajka
  • 20 dkg cukru
  • 25 dkg orzechów wloskich
  • 2 kostki masła
  • 1,5 szklanki gestej smietany

Jajka ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć. Orzechy włoskie zmielić i wymieszać z gęstą śmietaną. Odstawić na minimum godzinę.
Do utartego masła powoli dodawać zimne jajka (wciąz ucierajac). Gdy krem jest puszysty dodawać po 1 łyżce masy orzechowej.

Upieczone placki przekładać masą.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, bo pod wpływem masy placki robią się miękkie.

Smacznego!

p1050460x.jpg


Mam nadzieję, że adres bloga nie przeszkadza, ale zdjęcia stare i nie mam ich już w innej postaci.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ładny! A skąd wiadomo, że rumuński?