- Gru 31, 2012
- 238
- 0
- 0
To mój pierwszy tort ... bałem się straszliwie ... ale nawet się udało
polecam
Tort śmietankowo czekoladowy z nutką truflową ... doskonała propozycja na urodzinowe przyjęcie.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Zaczynamy od biszkoptu. Białko jajek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka ciągle miksując.
Następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę mieszając drewnianą łyżką do uzyskania równomiernej masy.
Pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez 35 - 45 min w 160*C.
Masa czekoladowa:
- czekolada stołowa (gorzka)
- czekolada gorzka z nadzieniem truflowym ( 2 sztuki )
- śmietana 30% (0,3 litra)
Masa śmietanowa:
- śmietana 30% (0,7 litra)
- śmietan fix 2 opakowania
Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem i tniemy na cienkie plastry. Rozdrobnioną czekloadę rozpuszczamy na łaźni wodnej i dodajemy śmietanę dokładnie mieszając. Wystudzoną masą smarujemy plastry biszkopta, wewnętrzne obustronnie a skrajne tylko od wewnątrz. Ubijamy śmietanę na sztywno razem z śmietan fix'em (da on gwarancję że tort nie rozjedzie się
) i przekładamy plastry biszkoptowe. Następnie całość okładamy resztą masy czekoladowej i dekorujemy wedle upodobania.
Tort ma delikatny smak i nie jest przeraźliwie słodki
Smacznego.
http://sepichce.blogspot.com/2013/02/tort-...zekoladowy.html

polecam
Tort śmietankowo czekoladowy z nutką truflową ... doskonała propozycja na urodzinowe przyjęcie.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Zaczynamy od biszkoptu. Białko jajek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka ciągle miksując.
Następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę mieszając drewnianą łyżką do uzyskania równomiernej masy.
Pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez 35 - 45 min w 160*C.
Masa czekoladowa:
- czekolada stołowa (gorzka)
- czekolada gorzka z nadzieniem truflowym ( 2 sztuki )
- śmietana 30% (0,3 litra)
Masa śmietanowa:
- śmietana 30% (0,7 litra)
- śmietan fix 2 opakowania
Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem i tniemy na cienkie plastry. Rozdrobnioną czekloadę rozpuszczamy na łaźni wodnej i dodajemy śmietanę dokładnie mieszając. Wystudzoną masą smarujemy plastry biszkopta, wewnętrzne obustronnie a skrajne tylko od wewnątrz. Ubijamy śmietanę na sztywno razem z śmietan fix'em (da on gwarancję że tort nie rozjedzie się

Tort ma delikatny smak i nie jest przeraźliwie słodki

Smacznego.
http://sepichce.blogspot.com/2013/02/tort-...zekoladowy.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: