- Wrz 13, 2004
- 2,992
- 0
- 0
Tort śmietankowy
Biszkopt:
Upiec biszkopt z 6 jajek w tortownicy o średnicy 28 cm
po wystudzeniu wyjąc z formy i przekroić na 3 placki.
biszkopt nasączyć (sok z cytryny + woda_ wódka, jeśli nie będzie dla dzieci)
Masa (podobna do tej )
- 1l śmietany 30% (lub 36%)
- 6 łyżek cukru pudru
- 250g serka mascarpone
- puszka brzoskwiń (choć myślę, że z wiśniami byłby jeszcze lepszy)
brzoskwinie pokroić i odsączyć
bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone (dalej ubijać) i brzoskwinie
biszkopty przełożyć masą
Wierzch z masy cukrowej i lukru. Aby masa cukrowa się nie roztopiła, tort trzeba pokryć (góra i boki masą maślaną)
Masa maślana
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego)
- sok z cytryny (z ok. połowy)
Jajka ubić z cukrem, ekstarktem waniliowym w kąpieli wodnej do białości. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny, a następne dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.
Masą maślaną wysmarować tort (masy zostanie, można wykorzystać do przyklejenia reszty ozdób).
Na to położyć równomiernie masę cukrową.
Masa cukrowa (wychodzi biała!) (na podstawie niewyprasowanej masy Alki )
- ok.300 g cukru pudru
- 50 g glukozy ( w proszku Delecty)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę. poczekać, aż glukoza się rozpuści (nie gotować)
Kiedy syrop przestygnie, dodać kilka kropel olejku migdałowego i stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając, aż masa będzie jak plastelina, ale nie będzie kleić się do rąk.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować masę. Ostrożnie przenieść na tort. Odciąć niepotrzebną masę. Z pozostałej masy uturlać wałek i przykleić (za pomocą pozostałej masy maślanej) na dół tortu.
wierzch udekorować lukrem i perełkami
Lukier
sok z połowy cytryny i łyżeczką wody utrzeć do białości z cukrem pudrem (tyle cukru, aby lukier bł biały i dosyć gęsty). Przelać do papierowej tytki (zrobić z papieru do pieczenia) i robić "esy-floresy". Do lukru przykleić jadalne perełki. Powiedzmy, że wszło mi tu drzewko szczęścia
i czas na degustację
Biszkopt:
Upiec biszkopt z 6 jajek w tortownicy o średnicy 28 cm
po wystudzeniu wyjąc z formy i przekroić na 3 placki.

biszkopt nasączyć (sok z cytryny + woda_ wódka, jeśli nie będzie dla dzieci)

Masa (podobna do tej )
- 1l śmietany 30% (lub 36%)
- 6 łyżek cukru pudru
- 250g serka mascarpone
- puszka brzoskwiń (choć myślę, że z wiśniami byłby jeszcze lepszy)
brzoskwinie pokroić i odsączyć

bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone (dalej ubijać) i brzoskwinie

biszkopty przełożyć masą

Wierzch z masy cukrowej i lukru. Aby masa cukrowa się nie roztopiła, tort trzeba pokryć (góra i boki masą maślaną)
Masa maślana
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego)
- sok z cytryny (z ok. połowy)
Jajka ubić z cukrem, ekstarktem waniliowym w kąpieli wodnej do białości. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny, a następne dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.
Masą maślaną wysmarować tort (masy zostanie, można wykorzystać do przyklejenia reszty ozdób).

Na to położyć równomiernie masę cukrową.
Masa cukrowa (wychodzi biała!) (na podstawie niewyprasowanej masy Alki )
- ok.300 g cukru pudru
- 50 g glukozy ( w proszku Delecty)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę. poczekać, aż glukoza się rozpuści (nie gotować)
Kiedy syrop przestygnie, dodać kilka kropel olejku migdałowego i stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając, aż masa będzie jak plastelina, ale nie będzie kleić się do rąk.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować masę. Ostrożnie przenieść na tort. Odciąć niepotrzebną masę. Z pozostałej masy uturlać wałek i przykleić (za pomocą pozostałej masy maślanej) na dół tortu.
wierzch udekorować lukrem i perełkami
Lukier
sok z połowy cytryny i łyżeczką wody utrzeć do białości z cukrem pudrem (tyle cukru, aby lukier bł biały i dosyć gęsty). Przelać do papierowej tytki (zrobić z papieru do pieczenia) i robić "esy-floresy". Do lukru przykleić jadalne perełki. Powiedzmy, że wszło mi tu drzewko szczęścia


i czas na degustację


Ostatnią edycję dokonał moderator: