- Gru 16, 2005
- 686
- 0
- 0
przepis z magazynu "Sól i pieprz" (jakiś stary numer, bez okładki <!--emoid
--><!--endemo--> )
Składniki na 12 porcji. Przygotowanie ok. 45 min. Pieczenie 25-30 minut.
Biszkopt*:
3 białka
3 żółtka
120 g cukru
rdzeń z laski wanilii
45 g mąki
45 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
650 g truskawek
8 płaskich łyżeczek żelatyny
700 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 op. cukru waniliowego [lub tez: wanilinowego
]
Dekoracja:
100 g truskawek,
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Poza tym:
tortownica (śr. 22 cm) wyłożona pergaminem
szpryca
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami wody i cukrem. Żółtka rozkłócić z wanilią, dodać obie mąki, proszek i pianęm dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy i piec 25-30 minut.
2. Truskawki oczyścić, 400 g przepołowić, resztę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie. 200 ml śmietany ubić z cukrem, 3/4 żelatyny (6 łyżeczek
) wymieszać z łyżką likieru i dodać do śmietany. Biszkopt przekroić na 3 krążki.
3. Na 1 krążek ciasta wyłożyć śmietanę i pokrojone truskawki, przykryć drugim krążkiem. Resztę żelatyny wymieszać z 1 łyżką likieru i dodać do musu z truskawek, chłodzić 30 minut. 200 ml śmietany ubić, dodać do musu i wyłożyć na ciasto, przykryć trzecim krążkiem. Tort chłodzić 3 godziny.
4. Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym, posmarować tort. Bok ozdobic migdałami. Na tort wycisnąć kleksy śmietany i wyłożyć owoce.
Moje uwagi:
*tort robiłam dwukrotnie, pierwszy biszkopt zgodnie z przepisem, był smaczny, ale z konieczności przekroiłam go tylko na dwie części, za drugim razem wykorzystałam przepis hihihiiiihttps://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7252 i to był strzał w dziesiątkę, wyrósł delikatny i wysoki tak jak trzeba
Do ciasta nie dodawałam likieru, bo mi go w domu jakieś krasnoludki wykończyły
ani laski wanilii (zastępując ją albo cukrem, albo aromatem), nie prażyłam też migdałów. Z powodu upałów i kaprysów śmietany do obu mas dodałam jeszcze śmietanfixu Dr Oeatkera
Tort jest bardzo smaczny, letni i lekki.
Składniki na 12 porcji. Przygotowanie ok. 45 min. Pieczenie 25-30 minut.
Biszkopt*:
3 białka
3 żółtka
120 g cukru
rdzeń z laski wanilii
45 g mąki
45 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
650 g truskawek
8 płaskich łyżeczek żelatyny
700 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 op. cukru waniliowego [lub tez: wanilinowego
Dekoracja:
100 g truskawek,
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Poza tym:
tortownica (śr. 22 cm) wyłożona pergaminem
szpryca
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Białka ubić na sztywną pianę z 3 łyżkami wody i cukrem. Żółtka rozkłócić z wanilią, dodać obie mąki, proszek i pianęm dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy i piec 25-30 minut.
2. Truskawki oczyścić, 400 g przepołowić, resztę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie. 200 ml śmietany ubić z cukrem, 3/4 żelatyny (6 łyżeczek
3. Na 1 krążek ciasta wyłożyć śmietanę i pokrojone truskawki, przykryć drugim krążkiem. Resztę żelatyny wymieszać z 1 łyżką likieru i dodać do musu z truskawek, chłodzić 30 minut. 200 ml śmietany ubić, dodać do musu i wyłożyć na ciasto, przykryć trzecim krążkiem. Tort chłodzić 3 godziny.
4. Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym, posmarować tort. Bok ozdobic migdałami. Na tort wycisnąć kleksy śmietany i wyłożyć owoce.
Moje uwagi:
*tort robiłam dwukrotnie, pierwszy biszkopt zgodnie z przepisem, był smaczny, ale z konieczności przekroiłam go tylko na dwie części, za drugim razem wykorzystałam przepis hihihiiiihttps://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7252 i to był strzał w dziesiątkę, wyrósł delikatny i wysoki tak jak trzeba

Do ciasta nie dodawałam likieru, bo mi go w domu jakieś krasnoludki wykończyły

Tort jest bardzo smaczny, letni i lekki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: