Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort truskawkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dorga" data-source="post: 867568" data-attributes="member: 1607"><p>Siostro, proszę o podpowiedź, a właściwie o dokładny opis jak zrobić Twój tort. Za dwa tygodnie urządzam chrzciny i tort musi być. I tak sobie wymyśliłam, że będzie taki: <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8899&st=7460" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8899&st=7460</a></p><p>Jestem już mocno spanikowana, torty to raczej nie moja działka. I tak się zastanawiam nad kilkoma kwestiami:</p><p>- czy biszkopt na ten tort robiłaś również z 6 jajek? (czy nie będzie za niski na tortownicę 30 cm, bo taką posiadam i czy warstwy biszkopta nie będą za cienkie, bo przecież są tam aż trzy warstwy masy),</p><p>- czy jeżeli zmiksuję truskawki (i ile świeżych truskawek) to masa nie popłynie?</p><p>- jak zrobić masę z mascarpone (ktoś napisał że masa popłynęła a tego boję się najbardziej), czy dokładnie według przepisu, czy może dodać żelatyny? </p><p>- ile zrobić jednej i drugiej masy, czy tak jak w przepisach (białą chcę również użyć do dekoracji),</p><p>- początkowo zamierzałam tort wykończyć masą cukrową, ale rodzina już się krzywi, że będzie niejadalne. I wymyśliłam, że udekoruję go masą z mascarpone, która będzie również w środku, na górze położę róże zrobione z masy cukrowej (jestem uparta) i napis i jeszcze mam w planach motylki, a po bokach tak jak u ciebie na tym chrzcielnym z motylkami. I teraz nie wiem, czy na górze po prostu rozsmarować tę białą masę, czy jest jakaś inna masa, która wizualnie będzie podobna do masy cukrowej. Może jakaś z białą czekoladą? Chodzi mi o to, żeby napis jakoś ładnie wyglądał. I żeby całość miała ręce i nogi. Jak to wszystko widzisz? Czy wizualnie nie będzie &quot;gryzła się&quot; masa cukrowa z bitą śmietaną (chodzi o dekorację)? Nie będę miała zbyt dużo czasu na zrobienie tego torta, a tym bardziej na błędy. A niestety nie mam też czasu na wcześniejszą próbę, stąd tyle pytań. No i już zaczynam panikować całą tą imprezą, bo córeczka niestety ma kolki i to wcale nie pomaga.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dorga, post: 867568, member: 1607"] Siostro, proszę o podpowiedź, a właściwie o dokładny opis jak zrobić Twój tort. Za dwa tygodnie urządzam chrzciny i tort musi być. I tak sobie wymyśliłam, że będzie taki: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8899&st=7460"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8899&st=7460[/URL] Jestem już mocno spanikowana, torty to raczej nie moja działka. I tak się zastanawiam nad kilkoma kwestiami: - czy biszkopt na ten tort robiłaś również z 6 jajek? (czy nie będzie za niski na tortownicę 30 cm, bo taką posiadam i czy warstwy biszkopta nie będą za cienkie, bo przecież są tam aż trzy warstwy masy), - czy jeżeli zmiksuję truskawki (i ile świeżych truskawek) to masa nie popłynie? - jak zrobić masę z mascarpone (ktoś napisał że masa popłynęła a tego boję się najbardziej), czy dokładnie według przepisu, czy może dodać żelatyny? - ile zrobić jednej i drugiej masy, czy tak jak w przepisach (białą chcę również użyć do dekoracji), - początkowo zamierzałam tort wykończyć masą cukrową, ale rodzina już się krzywi, że będzie niejadalne. I wymyśliłam, że udekoruję go masą z mascarpone, która będzie również w środku, na górze położę róże zrobione z masy cukrowej (jestem uparta) i napis i jeszcze mam w planach motylki, a po bokach tak jak u ciebie na tym chrzcielnym z motylkami. I teraz nie wiem, czy na górze po prostu rozsmarować tę białą masę, czy jest jakaś inna masa, która wizualnie będzie podobna do masy cukrowej. Może jakaś z białą czekoladą? Chodzi mi o to, żeby napis jakoś ładnie wyglądał. I żeby całość miała ręce i nogi. Jak to wszystko widzisz? Czy wizualnie nie będzie "gryzła się" masa cukrowa z bitą śmietaną (chodzi o dekorację)? Nie będę miała zbyt dużo czasu na zrobienie tego torta, a tym bardziej na błędy. A niestety nie mam też czasu na wcześniejszą próbę, stąd tyle pytań. No i już zaczynam panikować całą tą imprezą, bo córeczka niestety ma kolki i to wcale nie pomaga. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort truskawkowy
Bottom