- Paź 9, 2008
- 523
- 0
- 16
Tort urodzinowy dla dziewczynek
"Wróżka Zuzia"
To link poglądowy:
http://www.youtube.com/watch?v=vwqaF8f3VW0...feature=related
Potrzebne będą dwa biszkopty.
I - pieczony w tortownicy średnicy 23 cm
II- pieczony w misce- moja miska zwęża się ku dołowi i ma także 23 cm średnicy
Zwykle biszkopty piekę 48 godz. przed planowaną imprezą. Na drugi dzień po upieczeniu dzielę na plastry, nawilżam ponczem, przekładam masami. Dopiero ostatniego dnia pokrywam śmietaną dekoruję.
Składniki na jeden biszkopt
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 budynie (po 40g) śmietankowe bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz
2 szkl wody przegotowanej
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 aromat cytrynowy
I masa z nutelli- 200 g- na dwie warstwy
II- kajmakowa- na dwie warstwy
265g mleka słodzonego zagęszczonego "krówkowe"
250 g masła
wykonanie
Mleko wyjąć z puszki ogrzać, połączyć z masłem.
III- Śmietana i orzechy z karmelem- dwie warstwy
- 500 g śmietany tortowej ( 36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 20 g zagęstnika do śmietany - Śmietanfix
-50 g podpieczonych w karmelu z miodu orzechów włoskich, posiekanych
50g cukru na karmel
wykonanie
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 3 łyżki cukru pudru.
Orzechy podpiec do zrumienienia ( z odrobiną masła i2 łyżkami miodu) posiekać na małe kawałki.
Cukier (50 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.
Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.
IV-Dżem morelowy- dwie warstwy
100g
Do pokrycia tego tortu potrzeba:
800 ml śmietany tortowej 36%
4 łyżki cukru pudru
36g zagęstnika do śmietany - Śmietanfix
barwniki spożywcze w proszku
Tort miał osiem warstw.
Nie jest bardzo słodki.
Gorąco polecam
"Wróżka Zuzia"


To link poglądowy:
http://www.youtube.com/watch?v=vwqaF8f3VW0...feature=related
Potrzebne będą dwa biszkopty.
I - pieczony w tortownicy średnicy 23 cm
II- pieczony w misce- moja miska zwęża się ku dołowi i ma także 23 cm średnicy
Zwykle biszkopty piekę 48 godz. przed planowaną imprezą. Na drugi dzień po upieczeniu dzielę na plastry, nawilżam ponczem, przekładam masami. Dopiero ostatniego dnia pokrywam śmietaną dekoruję.
Składniki na jeden biszkopt
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 budynie (po 40g) śmietankowe bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz
2 szkl wody przegotowanej
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 aromat cytrynowy
I masa z nutelli- 200 g- na dwie warstwy
II- kajmakowa- na dwie warstwy
265g mleka słodzonego zagęszczonego "krówkowe"
250 g masła
wykonanie
Mleko wyjąć z puszki ogrzać, połączyć z masłem.
III- Śmietana i orzechy z karmelem- dwie warstwy
- 500 g śmietany tortowej ( 36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 20 g zagęstnika do śmietany - Śmietanfix
-50 g podpieczonych w karmelu z miodu orzechów włoskich, posiekanych
50g cukru na karmel
wykonanie
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 3 łyżki cukru pudru.
Orzechy podpiec do zrumienienia ( z odrobiną masła i2 łyżkami miodu) posiekać na małe kawałki.
Cukier (50 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.
Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.
IV-Dżem morelowy- dwie warstwy
100g
Do pokrycia tego tortu potrzeba:
800 ml śmietany tortowej 36%
4 łyżki cukru pudru
36g zagęstnika do śmietany - Śmietanfix
barwniki spożywcze w proszku
Tort miał osiem warstw.
Nie jest bardzo słodki.
Gorąco polecam