- Kwi 12, 2006
- 7,139
- 0
- 36
Dla FiloZosi torcik truskawkowy wyczarowałam-wspaniały smak, choc truskawek ilości śladowe ze względu na ich watpliwa zdrowotność
Przepis tutaj znalazłam:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek...wy/przepis.html
Składniki na 1 biszkopt (należy przygotować 2 biszkopty, czyli ilość składników podwoić):
• 5 jajek, w temperaturze pokojowej, oddzielone żółtka od białek
• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
• 5 czubatych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie:
16 łyżek (po 4 na 1 blat) zaparzonej i ostudzonej niezbyt mocnej herbaty z cytryną lub 8 łyżek białego wina wymieszanego z 2 łyżkami rumu i 2 łyżkami soku z cytryny lub 12 łyżek likieru truskawkowego bądź poziomkowego
Masa mascarpone:
• 250 g śmietankowego sera twarogowego
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 750 g sera mascarpone
• 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
oraz:
• 1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej
• 500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę
Dekoracja wierzch:
• garść gotowej małej bezy
• świeże truskawki
• świeże kwiaty
Dekoracja boki:
• 1 szklanka 250 ml śmietanki kremowej 30% (zimnej)
• 2 - 3 garście małej, gotowej bezy
• 200 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę
Przygotowanie:
zdjęcie szybkie, pogladowe
Przepis tutaj znalazłam:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek...wy/przepis.html
Składniki na 1 biszkopt (należy przygotować 2 biszkopty, czyli ilość składników podwoić):
• 5 jajek, w temperaturze pokojowej, oddzielone żółtka od białek
• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
• 5 czubatych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie:
16 łyżek (po 4 na 1 blat) zaparzonej i ostudzonej niezbyt mocnej herbaty z cytryną lub 8 łyżek białego wina wymieszanego z 2 łyżkami rumu i 2 łyżkami soku z cytryny lub 12 łyżek likieru truskawkowego bądź poziomkowego
Masa mascarpone:
• 250 g śmietankowego sera twarogowego
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 750 g sera mascarpone
• 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
oraz:
• 1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej
• 500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę
Dekoracja wierzch:
• garść gotowej małej bezy
• świeże truskawki
• świeże kwiaty
Dekoracja boki:
• 1 szklanka 250 ml śmietanki kremowej 30% (zimnej)
• 2 - 3 garście małej, gotowej bezy
• 200 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę
Przygotowanie:
- Przygotować biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami lub bułką tartą.
- Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 4 - 5 minuty, aż piana będzie lśniąca i gęsta. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tak aby nie zmniejszyć objętości piany.
- Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut, aż biszkopt urośnie i będzie lekko zrumieniony. Studzić przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić przez 15 minut. Wyłożyć na metalową kratkę.
- Upiec drugi biszkopt jak powyżej. Po ostudzeniu każdy biszkopt przekroić na 2 blaty. Zachować okruchy na posypanie wierzchu tortu. Przygotować nasączenie biszkoptu.
- Przygotować masę mascarpone: Ser śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem (około 3 minuty). Dalej ubijać dodając po łyżce ser mascarpone. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywną pianę zimną śmietanką kremówką, a następnie z połową konfitury truskawkowej.
- Drugą połowę konfitury truskawkowej podgrzać, ostudzić i połączyć z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami (500 g).
- Przygotować tort: Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go 3 łyżkami nasączenia. Wyłożyć 1/3 część przygotowanych truskawek z konfiturą, a następnie rozsmarować 1/3 masy mascarpone. Położyć drugi blat biszkoptu, skropić nasączeniem, wyłożyć 1/3 część pokrojonych truskawek i 1/3 część masy. Położyć 3 krążek, nasączyć, rozłożyć ostatnią część truskawek i masy. Położyć ostatni, czwarty krążek, skropić go nasączeniem i posypać pokruszonym biszkoptem.
- Udekorować boki: Ubitą zimną śmietanę kremówkę wymieszać z pokruszoną bezą i pokrojonymi truskawkami (200 g). Obłożyć boki tortu. Wierzch udekorować gotową bezą, kwiatami i truskawkami. Wstawić do lodówki
zdjęcie szybkie, pogladowe
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: