- Gru 31, 2008
- 206
- 0
- 0
Nigdy nie robiłem tego tortu, ale moja mam robi go bardzo często. Jest to mój ulubiony tort 
Torcik węgierski
Ciasto:
5 białek ubić, dodać niecałą szklankę cukru, dodać żółtka(5), 3 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i sody
Masa:
2 galaretki (ciemne- np. wiśniowa lub jagodowa) rozpuścić w ½ l gotowanej wody, 4 całe jajka + 1 ½ szklanki cukru ubić na parze i ostudzić. 2 kostki masła utrzeć na puszysta masę, dodać ubitą na parze masę, 4 czubiaste łyżki kakao, 200mml spirytusu lub koniaku plus gęsta płynną galaretkę + 3 szklanki wydrążonych wiśni lub czarnej porzeczki, wymieszać.
Ciasto nasączyć, poprzekładać masą.
Ja osobiście wolę z wiśniami:
Torcik węgierski
Ciasto:
5 białek ubić, dodać niecałą szklankę cukru, dodać żółtka(5), 3 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i sody
Masa:
2 galaretki (ciemne- np. wiśniowa lub jagodowa) rozpuścić w ½ l gotowanej wody, 4 całe jajka + 1 ½ szklanki cukru ubić na parze i ostudzić. 2 kostki masła utrzeć na puszysta masę, dodać ubitą na parze masę, 4 czubiaste łyżki kakao, 200mml spirytusu lub koniaku plus gęsta płynną galaretkę + 3 szklanki wydrążonych wiśni lub czarnej porzeczki, wymieszać.
Ciasto nasączyć, poprzekładać masą.
Ja osobiście wolę z wiśniami: