Tort węgierski

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
robie ten tort. ale jeśli nie mam wisni to kupuje mrożone ,odsaczam i zalewam wódką na kilka godzin.
tu jest mój przepis:

Masa:1,5szkl.cukru
2 kostki masła chłodniczego(musi być takie prawdziwe,bo inne się warzy )
3jajka
2,5szkl. mleka
3-4 łyżki kakao ciemnego
4 łyżki żelatyny
2 galaretki rozuszczone w połowie wody co na opakowaniu,stężałe i pokrojone w kostkę
wiśnie pokropione zapachem arakowym oraz rodzynki namoczone w alkoholu(wódce znaczy się)

masło utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać alkohol(ten od wiśni)
w 1/2 szkl chłodnego mleka przygotować żelatynę,ma napęcznieć.i po napęcznieniu dodac do reszty gorącego tym razem mleka,po ostudzeniu dodać do masy jajeczno-maślano-kakaowej
wymieszać dobrze i dodać pianę z białek,wiśnie i rodzynki.
Masę wylać na biszkopt i wrzucić kostki z galaretki(mają się utopić)
watawić tortownicę do lodówki na kilka godzin,na koniec polać polewą
(ja daję tylko jedną galaretkę,bo tego jest dużo i mi się z tortownicy wylewa)
polewa: 6łyżek cukru 4łyżki mleka 4łyżki kakao 10dkg masła-gotować do zgęstnienia
i to już koniec

Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Co prawda nie robiłam całego tortu, bo miał być dla dzieci,ale wykorzystałam masę na wykończenie i...
Sylciu, ja tej masy szukałam od dobrych 10 jeśli nie więcej lat!!!! Jadłam raz masę, która smakowała i wyglądała dokładnie tak samo i mnie olśniła. Robiła ją moja ciotka, która potem wyjechała do Stanów. Owszem, przy okazji którejś wizyty wypytałam ją o przepis, ale z tego co mi podała, nijak nie wyszło mi to, co mi wyszło dzisiaj.

Pięknie dziękuję, kupione, zapisane i na pewno nie jeden raz zostanie wykorzystane, zwłaszcza, że genialne w swojej prostocie
icon_smile.gif

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
OOO, super przepis, a ja na tort wegierski mam nieco inny, tez mocno czekoladowy, zawsze robił furorę na imprezach. Idę szukać przepisu, żeby nic nie pokręcić

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
skanna @ 14 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=432577Co prawda nie robiłam całego tortu, bo miał być dla dzieci,ale wykorzystałam masę na wykończenie i...
Sylciu, ja tej masy szukałam od dobrych 10 jeśli nie więcej lat!!!! Jadłam raz masę, która smakowała i wyglądała dokładnie tak samo i mnie olśniła. Robiła ją moja ciotka, która potem wyjechała do Stanów. Owszem, przy okazji którejś wizyty wypytałam ją o przepis, ale z tego co mi podała, nijak nie wyszło mi to, co mi wyszło dzisiaj.

Pięknie dziękuję, kupione, zapisane i na pewno nie jeden raz zostanie wykorzystane, zwłaszcza, że genialne w swojej prostocie
icon_smile.gif
Bardzo sie ciesze ze smakowalo
bussi.gif

Nawet nie wiesz jak bardzo
bussi.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Czy w masie można pominąć żółtka?
gruebel_2.gif
Jakoś się boję dziecku dawać
dump.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Sylciu nic się nie stało, ciasto i tak w sobotę będzie robione
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

Tzn że wszystko jak w przepisie oprócz żółtek?
icon_lol.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Sylcia
eek2.gif

lecker.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Według mnie, biorąc pod uwagę ilość składników na biszkopt tortownica 26 cm. ale to tylko moje zdanie. Przecież możesz zrobić swój biszkopt, taki jak robisz. Najwyżej wyjdzie troszkę niższa masa
icon_rolleyes.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zrobiłam dziś na niedzielną imprezę
icon_rolleyes.gif
Robiłam w formie prostokątnej i duuuużej, więc biszkopt z podwójnej porcji, ale masa normalnie.
Baaaardzo dobre ciacho
mniam.gif

Jednak według mnie należy zaznaczyć żeby nasączyć biszkopty - może pogrubić ten fragment, albo co
gruebel_2.gif
, bo mi to umknęło w całymm tekście
dump.gif
a jednak za suche są
icon_rolleyes.gif
Dobrze że mam możliwośc jeszcze nasączenia
icon_mrgreen.gif
Układałam w blaszcze do góry nogami, tzn ze górę dałam na dół, żeby później przefiknąć na dobrą stronę
dump.gif
Więc nasączyłam aktualną górę, czyli spód w rzeczywistości, a jak przełoże całe ciacho to nasączę resztę
icon_lol.gif

A i robiłam bez alkoholu,bo w wersji dla dzieci
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy