- Sie 1, 2007
- 4
- 0
- 0

Biszkopt:
* 7 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 1/4 mąki
* 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 gorzkie czekolady (starte na dużych oczkach jarzynówki)
* 1 1/2 łyżki letniej przegotowanej wody
Poncz:
* 1 szklanka wody
* sok z jednej cytryny
* cukier
Krem:
* 1 margaryna
* słoik Nutelli 350g
Dodatkowo:
II Krem (niekoniecznie):
* 1/2 puszki mleka słodzonego
* 1/4 kostki margaryny
Biszkopt:
Ubić białka z cukrem, dodać po jednym żółtku, czekoladę, mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia a na końcu wodę.
Przelać do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej folią aluminiową albo wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
Piec w temp. 180o C ok. 30-40 min.
Poncz:
Zagotować wszystkie składniki i wystudzić. Można dodać odrobinę wódki lub spirytusu.
Krem:
Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce Nutelli
Dodatkowo:
Krem II:
Mleko wlać do małego garnuszka, gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając przez ok. 10 min aż zgęstnieję. Po wystudzeniu dodać do utartej margaryny.
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na 3 placki, nasączyć ponczem.
Przekładać w następujący sposób:
Biszkopt - Krem z nutellą - Biszkopt - Krem z nutellą lub krem z mlekiem z puszki - biszkopt - -dowolna dekoracja

i jeszcze jedno zdjęcie już po spróbowaniu

