Tort z patelni :)

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
duende @ 8 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1072455ciekawe bardzo i szybkie
icon_smile.gif
tak calkiem szybkie nie jest, spoecjalnie spojrzalam na zegarek 1h 15'

moj gotowy czeka do jutra, ciekawa jestem czy moj lasuch jak przyjdzie z pracy zdola sie oprzec. Kremu mi wystarczylo akurat.
Pierwsze dwa placki troche mi sie kleily na stolnicy ale potem ciasto jakby stwardnialo i nawet za duzo maki nie bylo trzeba podsypywac.
Wlasnie zjadam ostatni scinek a reszta jutro.
Dziekuje za przepis

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
a ile warstw można zrobić? właśnie koleżanka poczęstowała mnie podobnym tortem, ale tam chyba jest ich więcej. i masa jakby lekko kwaśna była. Z tego przepisu też?

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
mleko kupiłam. W sklepie stanęłam przed półką i zastanawiałam się; słodzone czy niesłodzone miało być
gruebel_2.gif

Wzięłam jedno i drugie, dzięki temu mam też napój kawowy procentowy w barku
cheers.gif
a zaraz torcik smażę
lecker.gif

dziwnie to brzmi: smażę torcik
icon_mrgreen.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Też mam już mleko
icon_smile.gif
I wszystko wskazuje,że szybko zrobię bo kuchenka mi nawaliła i nie mogę piec w piekarniku
baa.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Zrobiony, Moje spostrzeżenia produkcyjne:
-mąki zdecydowanie więcej trzeba podsypać bo nie da się tego ani rozwałkować ani przenieść na patelnię bo strasznie się rwie. Żałuję, że nie zmierzyłam ile bo dosypywałam z torebki. Może to jest też kwestia wielkości puszki mleka
gruebel_2.gif

-rzeczywiście jakby mało tej masy, gdybym nie dała jednego przełożenia dżemowego to nie starczyłoby na obsmarowanie zewnętrzne. Wykładałam po 3 łyżki na placek i nie było jej za wiele. Potrzeba przynajmniej jeszcze pół porcji,

Jutro walory smakowe określę
icon_mrgreen.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dziś robiłam ciasto ok. dałam 3 szkl. mąki i nic się nie kleiło, a gdy przyszło do robienia masy to się okazało, ze rodzinka wyżłopała mi mleko
baa.gif
Bałam się czekać do jutra więc
zrobiłam masę z serka mascarpone i bitej śmietany przełożyłam i czeka sobie do jutra. tort_z_patelni.JPG

Załączniki

• tort_z_patelni.JPG
    tort_z_patelni.JPG
    32.5 KB · Wyświetleń: 4

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Moniak
bussi.gif

Dziś była degustacja nam bardzo smakował z masą z mascarpone,ale na pewno zrobię z orginalną masą z przepisu i porównam która mi bardziej smakuje tylko muszę pilnować żeby mi znów mleka nie wypili
icon_mrgreen.gif

patelniowy.JPG

Załączniki

• patelniowy.JPG
    patelniowy.JPG
    31.6 KB · Wyświetleń: 4

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Witam i gratuluje.
wink.gif
Torcik piekny. Mam ochote na wersje z marcarpone, tylko jakie tu proporcje, aby nie brakło także na dekorację i boki?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dziękuję!
Placki odcinałam talerzem o srednicy tak ok, 20 cm na masę miałam biedronkowy mascarpone mały i śmietanę 30% też z biedronki,a masę robiłam taką jak w Dziuni przepisie https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=35243 .Może super dużo tej masy nie jest,ale wystarczyło na boki i wierzch mi smakowało,ale nie mam porównania z orginalną masą.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy