Torta Margherita jest jednym z najpopularniejszych ciast wloskich. Polskich zreszta tez.
My nazywamy je po prostu ciastem kreconym, ucieranym, na proszku, niektorzy nawet
biszkoptem. Okazuje sie, ze mozna je upiec nawet w maszynie do pieczenia chleba i to z
doskonalym rezultatem.
TORTA MARGHERITA
Przepis z forum www.carli.com/OlioCarli/asp/newforum/default.asp
150 g mleka
150 g stopionego masla
3 jajka
200 g cukru
1 szczypta soli
400 g maki
1 proszek do pieczenia / 16 g /
1 torebka wanilliny
skorka starta z polowy cytryny
Moje uwagi:
- maslo stopic w podgrzanym mleku
- jajka roztrzepac widelcem dodajac szczypte soli
- make przesiac razem z proszkiem do pieczenia / ja uzylam 300 g maki pszennej i 100 g skrobi pszennej: mozna zastapic maka ziemniaczana /
Skladniki umiescic w wiaderku maszyny do pieczenia chleba w nastepujacej kolejnosci:
- mleko z maslem
- jajka z sola
- cukier
- maka z proszkiem
- wanillina / ja uzylam esencji waniliowej /
- skorka z cytryny
Maszyna do pieczenia chleba: Princess 1936
Program: Rapid / 1 godzina 50 minut, w tym: 8 minut mieszania i okolo 55-60 pieczenia /
Stopien wypieczenia: Light
Uwaga: pod koniec mieszania skladnikow sprawdzic miekka lopatka, czy maka nie
przywarla do scianek wiaderka / nawet jesli tak by sie stalo, wiekszych szkod nie bedzie/
Ciasto mozna przekroic i przelozyc jak kazdy biszkopt. Jest jednak doskonale nawet bez
zadnych dodatkow. Upieklo sie perfekcyjnie.

My nazywamy je po prostu ciastem kreconym, ucieranym, na proszku, niektorzy nawet
biszkoptem. Okazuje sie, ze mozna je upiec nawet w maszynie do pieczenia chleba i to z
doskonalym rezultatem.
TORTA MARGHERITA
Przepis z forum www.carli.com/OlioCarli/asp/newforum/default.asp
150 g mleka
150 g stopionego masla
3 jajka
200 g cukru
1 szczypta soli
400 g maki
1 proszek do pieczenia / 16 g /
1 torebka wanilliny
skorka starta z polowy cytryny
Moje uwagi:
- maslo stopic w podgrzanym mleku
- jajka roztrzepac widelcem dodajac szczypte soli
- make przesiac razem z proszkiem do pieczenia / ja uzylam 300 g maki pszennej i 100 g skrobi pszennej: mozna zastapic maka ziemniaczana /
Skladniki umiescic w wiaderku maszyny do pieczenia chleba w nastepujacej kolejnosci:
- mleko z maslem
- jajka z sola
- cukier
- maka z proszkiem
- wanillina / ja uzylam esencji waniliowej /
- skorka z cytryny
Maszyna do pieczenia chleba: Princess 1936
Program: Rapid / 1 godzina 50 minut, w tym: 8 minut mieszania i okolo 55-60 pieczenia /
Stopien wypieczenia: Light
Uwaga: pod koniec mieszania skladnikow sprawdzic miekka lopatka, czy maka nie
przywarla do scianek wiaderka / nawet jesli tak by sie stalo, wiekszych szkod nie bedzie/
Ciasto mozna przekroic i przelozyc jak kazdy biszkopt. Jest jednak doskonale nawet bez
zadnych dodatkow. Upieklo sie perfekcyjnie.